Хијерон II

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Хијерон II
Dinastie della grecia occidentale, hieron II, 32 litri di siracusa, 274-216 ac ca.JPG
Датум рођења308. п. н. е.
Место рођењаСиракуза
Датум смрти215. п. н. е.
Место смртиСиракуза
ОтацХијерокло
ПотомствоGelo, son of Hiero II, Demarata
Период270. п. н. е.-215. п. н. е.

Хијерон II (? - 215. п. н. е.) је био краљ Сиракузе у периоду од 270. п. н. е. до 215. п. н. е. Током његове дуге владавине се на Сицилији одиграо Први пунски рат, у коме је Хијерон играо важну улогу и током кога је Сиракуза ступила у чврст савез са Римом, стекавши велики просперитет и поставши важно културно и научно средиште античког света.

Хијерон је био незаконити син Хијерокла, сиракушког племића који је тврдио да подстиче од тиранина Гелона. За време Пировог похода на Сицилију 277 - 276. п. н. е. је био у Пировој војсци, поставши, упркос младости, један од његових генерала. Када се Пир повукао са Сицилије, Хијерон је због своје репутације, изабран за команданта војске. Своју је политичку позицију ојачао оженивши се за кћи Лептина, једног од најутицајнијих грађана.

У међувремену је Сиракуза ушла у сукоб с Мамертинцима који су држали Месану. Хијерон је кренуо у поход на њих и поразио их, а у освајању града га је зауставила картагинска дипломатска интервенција. Упркос томе, импресионирани грађани су га 270. п. н. е. именовали краљем.

Надгробник споменика Хијерона II од Сиракузе

Када је године 264. п. н. е. покренуо нови поход на Мамертинце, они су у помоћ позвали Римљане. То је довело до нове, овај пут војне, картагинске интервенције, односно почетка првог пунског рата. Хијерон се заједно с картагинским војсковођом Ханоном супротставио конзулу Апију Клаудију Каудексу; резултат битке је био неодлучен, али се Хијерон повукао међу зидине Сиракузе. Тамо су га Римљани опсели, али је с њима 263. п. н. е. склопио сепаратни мир. Римљани су му, у замену за савезништво, признали власт над југоистоком Сицилије.

Хијерон је након тог времена био римски савезник, помажући логистички њихове походе по Сицилији и другде по Медитерану. Изградио је и снажну флоту, а Сиракуза је просперирала. У њој је под његовом влашћу деловао славни научник Архимед, за чији је рачун саградио низ опсадних справа. Такође је деловао и славни песник Теокрит, који је написао низ песама у почаст Хијерона.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]