Тиндареј

С Википедије, слободне енциклопедије
Тиндареј
Одисеј саветује краља Тиндареја о Хелениним удварачима
ОтацЕбал
МајкаГоргофона
СупружникЛеда
ПотомствоКастор, Клитемнестра

Тиндареј, (грч. Τυνδάρεος, лат. Tyndareus) је спартански краљ, син краља Перијера и његове жене Горгофоне, кћерке Персеја.

Митологија[уреди | уреди извор]

Тиндареј је младост провео на двору етолског краља Тестије, који му је пружио уточиште када је брат Тиндареја, Хипоконт прогнао из Спарте. Тиндареј се оженио са Ледом кћерком краља Тестија, а када му је брат Хипоконт погинуо у двобоју са Хераклом, он се, заједно са женом Леду вратио у Спарту и преузео власт.

Тиндареј није заборавио доброчинство које је њему учињено, када је био изганик из Спарте, те је и он пружио заштиту и уточиште синовима микенског краља Атреја - Менелају и Агамемнону, који су морали потражити спас од свога стрица Тијеста.

О Тиндареју[уреди | уреди извор]

Тиндареј је ушао у митове пре свега захваљујући својим потомцима - синовима Кастору и Полидеуку и кћеркама Хеленом и Клитемнестром.

Његова деца су била само Кастор и Клитемнестра, а Полидеук и Хелена су била деца бога Зевса, који је, претворен у лабуда, обљубио Ледом док је она спавала.

Кастор и Полидеук су постали славни јунаци познати и као Диоскури, Клитемнестра се удала за Агамемнона, који поново постао краљ Микене, а Хелена је постала жена Менелаја, који је после Тиндареја наследио престо Спарте.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Замаровски, Војтех (1985). Јунаци античких митова: Лексикон грчке и римске митологије. Загреб. стр. 327.