Трг Републике Србије (Источно Сарајево)

С Википедије, слободне енциклопедије
Трг Републике Србије
Фонтана у бојама заставе и спортска дворана на Тргу Републике Србије
Површина1,1 ha (11.000 m2)
Локација Источно Сарајево, Република Српска
Конструкција
Почетак изградње2018.
Завршетак2020.

Трг Републике Србије је највећи градски трг у Источном Сарајеву и налази се у општини Источно Ново Сарајево. Трг се налази између улица Војводе Радомира Путника, Стефана Немање и Спасовданске улице. Површина поплочаног дијела трга је 11.000 m², док дио са зеленом површином износи 6.000 m², што је укупно 17.000 m². Трг је завршен 2020. године и изграђен је средствима Владе Републике Србије .[1]

Историја[уреди | уреди извор]

У првим послијератним годинама постојала је идеја да се центар новоформиране општине Српско Ново Сарајево (данас Источно Ново Сарајево) смјести на полигону бивше југословенске касарне "Слободан Принцип Сељо". На дијелу полигона је покренута градња спортске дворане, која се урушила због снијежних падавина 2012. године, а даљи радови су обустављени све до 2019. године из финансијских разлога. Идеја је била да се простор између будуће дворане и културно-образовних институција ( Матична библиотека , Kултурни центар, Средњошколски центри) претвори у градски центар у виду трга.

Назив[уреди | уреди извор]

Назив трга додијелиле су општинске власти у току његове изградње, у знак захвалности Републици Србији за донацију од 1.000.000 EUR, односно 1.958.000 КМ [2], која је у потпуности финансирала изградњу трга и за подршку коју српски народ добија од матичне државе. Из истог разлога, градска болница је понијела назив по Републици Србији приликом отварања новоизграђеног комплекса 2018. године. У Граду Источно Сарајево постоји још и основна школа која носи назив "Србија" и налази се у општини Пале.

Локација[уреди | уреди извор]

Трг је смјештен у средишту Општине Источно Ново Сарајево. Са јужне стране доминира спортска дворана, отворена у децембру 2020. године. Зелена површина са уређеним пјешачким стазама и клупама раздваја трг од Улице Војводе Радомира Путника са западне стране. Сјеверно од трга налазе се следеће институције: Матична библиотека , Kултурни центар, Народно позориште, Средњошколски центар "Источна Илиџа", Средња школа „28. јуни”. Поменуте институције налазе се у Улици Стефана Немање. Источно од трга направљен је највећи паркинг у овом дијелу Српске површине 6.600 m² са 350 паркинг мјеста [3]. На простору зелене површине између трга и паркинга, предвиђена је градња Саборног храма Христа Спаситеља. [4]

Отварање[уреди | уреди извор]

Трг је свечано отворен 15. октобра 2020. године [5] уз присуство високих званичника Српске и Србије. Отварању су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар одбране Србије Александар Вулин и начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић. [5]

Фонтана на тргу у бојама српске заставе

Садржаји[уреди | уреди извор]

Тргом доминира фонтана од 12 x 2 млазева воде висине око 0.5m. Фонтана ноћу свијетли у бојама српске заставе. Централни дио трга предвиђен је за постављање Споменика породици, висине 3,2m.[6]. Споменик би требало да чине четири фигуре - отац, мајка, кћерка и син са кофером, који симболизују породице избјегле током Егзодуса Срба из Сарајева и све породице које су свој дом нашле у новоформираним насељима Источног Сарајева.

Догађаји[уреди | уреди извор]

Трг је постао централно мјесто одржавања културних манифестација. Први концерт на још недовршеном тргу 13. јануара 2020. године одржао је поп пјевач Сергеј Ћетковић поводом дочека православне Нове године [7]. На Тргу Републике Србије 16. фебруара 2020. организован је и велики молебан након литије "Не дамо светиње" у знак подршке вјерном народу у Црној Гори против Закона о слободи вјероисповијести. Скупу је присуствовало више хиљада људи и сматра се најмасовнијим догађајем организованим на Тргу Републике Србије. [8]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Трг Републике Србије, Источно Ново Сарајево . www.vladars.net. Приступљено 04. 11. 2021.  (језик: српски)
  2. ^ Trg Republike Srbije - mjesto novih okupljanja i dobrih namjera . www.katera.news. Приступљено 04. 11. 2021.  (језик: српски)
  3. ^ U Istočnom Novom Sarajevu završeno asfaltiranje NAJVEĆEG PARKINGA u Srpskoj. www.srpskainfo.com. Приступљено 04. 11. 2021.  (језик: српски)
  4. ^ Источно Сарајево: Градиће се Саборни храм Христа Спаситеља. www.in4s.net. Приступљено 04. 11. 2021.  (језик: српски)
  5. ^ а б „У Источном Новом Сарајеву отворен Трг Републике Србије”. www.rtrs.tv. Приступљено 04. 11. 2021.  (језик: српски)
  6. ^ Како ће изгледати Трг Србија. www.novostiplus.org. Приступљено 04. 11. 2021.  (језик: српски)
  7. ^ Концерт Сергеја Ћетковића. www.tvk3.info. Приступљено 04. 11. 2021.  (језик: српски)
  8. ^ SUSRET ČETIRI LITIJE Istočno Sarajevo složno za spas i očuvanje srpskih svetinja . www.srpskainfo.com. Приступљено 04. 11. 2021.  (језик: српски)