Александар Вулин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар Вулин
Aleksandar Vulin-mc.rs.jpg
Александар Вулин
Биографија
Датум рођења (1972-10-02)2. октобар 1972.(44 год.)
Место рођења Нови Сад
 СФРЈ
Држављанство  Србија
Професија правник
Универзитет Правни факултет Универзитета у Новом Саду
Политичка
партија
Покрет социјалиста
Раније:
Социјалистичка партија Србије
Југословенска левица
Савез комуниста - Покрет за Југославију
Тренутна функција
Функцију обавља од 27. априла 2014.
Председник владе Александар Вучић
Претходник Јован Кркобабић
27. јул 2012. — 27. април 2014.
Избори 2012
Претходник функција, као таква, није постојала
Наследник Марко Ђурић

Александар Вулин (Нови Сад, СФРЈ, 2. октобар 1972) је српски политичар, дипломирани правник, новинар, народни посланик у Народној скупштини Републике Србије бивши директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Републике Србије и актуелни Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у Влади Републике Србије од 2014. године.

Биографија[уреди]

Породица Вулин води порекло из Босне и Херцеговине. Основну школу је завршио у Новом Саду, а гимназију у Сремским Карловцима. Дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду.

Политика[уреди]

Политичку каријеру је започео у Савезу комуниста-Покрет за Југославију (СК-ПЈ) где је дошао до позиције генералног секретара. Био је један од оснивача Југословенске удружене левице, где је био портпарол и заменик председника Дирекције ЈУЛ-а. Био је и председник Југословенске револуцинарне омладине. Године 1998. поднео је оставку на све функције у ЈУЛ-у, након формирања владе СПС-а, СРС-а и ЈУЛ-а. Две године касније основао је Партију демократске левице, која је јуна 2002. године, са Демократском социјалистичком партијом Милорада Вучелића, ушла у колективно чланство СПС-а. Са СПС-ом се разишао 2006. године, након афере „Кофер“. Био је колумниста листова „Свет“, „Национал“, „Центар“, као и политички коментатор радија „Индекс“, а тренутно је одговорни уредник листа „Печат”. Године 2008. основао је Покрет социјалиста, чији је тренутни председник.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Истиномер: Александар Вулин, Приступљено 31. 7. 2012.

Спољашње везе[уреди]