Пређи на садржај

Трејлер

С Википедије, слободне енциклопедије

Трејлер (енгл. trailer) је тип рекламе у којој се налазе неки инсерти из дугометражног филма који ће се приказати у будућности. Реч трејлер се користи за овакву рекламу јер су се у почетку трејлери приказивали на крају сваког филма (енгл. trail — „крај”).[1] Због тога што би публика већ изашла из сале на крају филма, значење термина се променило али му је назив остао исти.

Филмски трејлер за Афричку краљицу (енгл. The African Queen), америчко-британску авантуру из 1951. године са Хамфријем Богартом и Кетрин Хепберн у главним улогама

Трејлери имају велику популарност на интернету, а гледају се како на рачунарима тако и на мобилним и другим уређајима. Такође су популарни и у DVD или Blu-ray формату. Од око 10 милијарди видеа који се годишње погледају на глобалном нивоу, филмски трејлери се налазе на трећем месту (после вести и видеа које корисници сами направе).[2] Формат трејлера се користи као веома добро средство за промоцију телевизијских серија, филмова и видео-игрица, али и књига и позоришних манифестација (представа, концерата и сл.).

Први трејлер у америчким позориштима је приказан новембра 1913. године, када је Нилс Гранлунд — менаџер неколико позоришта у власништву Маркуса Лоуа — направио кратки промотивни филм за мјузикл Трагачи за задовољством (енгл. The Pleasure Seekers), представљен у Винтер гардену на Бродвеју.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gfactor (6. 11. 2007). „Why are they called "trailers" if they're shown before the movie?”. The Straight Dope. Архивирано из оригинала 20. 07. 2008. г. Приступљено 19. 05. 2016. 
  2. ^ „AWFJ Opinion Poll: All About Movie Trailers”. AWFJ. 9. 5. 2008. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]