Улица Марка Орешковића (Београд)

С Википедије, слободне енциклопедије
Улица Марка Орешковића
Општина Звездара
Почетак Булевар краља Александра 121
Крај Крај Улице Милана Вукоса, код броја 63 (Зуботехничка школа)
Названа 1946.
Стари називи Војводе Анђелка (1908—1946)
Спомен плоча на почетку улице Марка Орешковића, ближе Булевару краља Александра

Улица Марка Орешковића налази се на територији општине Звездара у Београду и протеже се од Булевара краља Александра код броја 121, сијече улице Војводе Саватија и Димитрија Туцовића и даље се протеже до Зуботехничке школе, на крају улице Милана Вукоса.

Име улице[уреди | уреди извор]

Улица се 19081946. звала Војводе Анђелка, а од 1946. Улица народног хероја Марка Орешковића.[1] На новијим таблама улице се изостављају ријечи народног хероја у званичном називу, па само стоји Улица Марка Орешковића. Орешковић је био комунистички револуционар и учесник Шпанског грађанског рата, а 1941. један од организатора устанка у Лици. Погинуо је октобра 1941, а након рата је проглашен за народног хероја Југославије.

Улицом Марка Орешковића[уреди | уреди извор]

Код поште у Булевару краља Александра бр. 121, близу Ђерам пијаце, је почетак (по кућним бројевима) улице Марка Орешковића. Ако се овом улицом крене од Булевара, улица је стално низбрдо, до улице Димитрија Туцовића (некада Славујев поток), а од те улице до Зуботехничке школе се улицом иде узбрдо. У дијелу улице ближе Булевару је углавном новоградња-вишеспратнице, а у централном дијелу улице и дијелу ка Зуботехничкој школи има и старих малих кућа и новоградње. На раскрсници са улицом Димитрија Туцовића је пекара Трпковић. Дио улице од Булевара до Димитрија Туцовића има више локала: кафића, фризерских и салона љепоте, зубарских ординација, продавница... Улица је раније била двосмјерна за саобраћај, а сада је цијелом дужином једносмјерна, у правцу Булевара краља Александра.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стојановић, Никола Л.; et al. (2004). Улице и тргови Београда. 1 : А-М. Београд: Библиотека града Београда. ISBN 86-7191-066-0. 
  2. ^ Da li znate kako vam se ZOVE ULICA U KOJOJ ŽIVITE? Ovih šest je promenilo naziv, evo koja vam je sada adresa.