Пређи на садржај

Уображени болесник

С Википедије, слободне енциклопедије

Уображени болесник (фр. Le malade imaginaire [lə malad imaʒinɛːʁ]) је драма у три чина, комедија-балет чији аутор је француски драматург Молијер коју одликују делови са плесом и музичке међуигре које је компоновао Марк-Антоан Шарпантје. Први пут је изведена 10. фебруара 1673. у Театру Пале-Ројал у Паризу,[1] а првобитни кореограф је био Пјер Бошан. Ова представа је такође позната и под називом „Хипохондар”, који представља алтернативни превод француског наслова.

Молијер је имао несугласица са познатим дворским композитором Жаном-Батистом Лилијем, са којим је осмислио жанр комедија−балет деценију раније и одлучио се да сарађује са Шарпантјеом. Испоставило се да је Le malade imaginaire било Молијерово последње дело. Молијер је колабирао у току четвртог извођења представе, играјући Аргана 17. фебруара и умро је недуго после тога.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Garreau 1984, стр. 418

Библиографија

[уреди | уреди извор]
  • Garreau, Joseph E.. "Molière" in McGraw-Hill Encyclopedia of World Drama, Stanley Hochman, editor in chief. New York: McGraw-Hill.. 1984. ISBN 9780070791695. стр. 397–418..

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]