ФК БСК Бијело Брдо

С Википедије, слободне енциклопедије
НК БСК Бијело Брдо
Пуно имеБјелобрдски спортски клуб
Основан1935.
СтадионСтадион БСК, Бијело Брдо
ЛигаДруга лига Хрватске
2020/21.3.
Домаћа опрема
Гостујућа опрема

НК БСК Бијело Брдо је фудбалски клуб из Бијелог Брда, Хрватска. Тренутно се такмичи у Другој лиги Хрватске.

Историјат[уреди | уреди извор]

Оснивање клуба и такмичење у нижим лигама[уреди | уреди извор]

Прву фудбалску лопту у Бијелог Брда код Ердута донео је 1928. године Јово Никшић – Дидо. Ногометни клуб БСК (Бјелобрдски спортски клуб) основали су локални Срби[1] 1935. године, а највећу улогу у његовом оснивању имали су: Мишо Остојић, Радивоја Поповић, Лазо Воларев, Жарко Вуковић, Ђоко Петрашевић и Љубомир Милинковић.

До Другога светског рата БСК je играо пријатељске утакмице с клубовима из околних насеља, а 1943. године цели састав клуба одлази у партизане, где је већина дала живот у борби против фашизма.

Иако основан 1935. године, клуб је регистрован тек 1953. године, а прву службена утакмицу одиграо је 12. новембра 1953. године у Боботи, с домаћим Сремцем. Најбоље резултате у периоду Југославије, БСК постиже у раздобљу од 1957. до 1963. године када се такмичио у подсавезном рангу.

Највећи успеси клуба[уреди | уреди извор]

Од 2008. године почињу велики успеси клуба на челу са председником Јовом Вуковићем. Изграђен је стадион и експресни напредак клуба из ранга у ранг. У сезони 2011/2012. освојено је 1. место без иједног пораза у Трећој лиги исток, али сплетом одређених околности БСК тада није ушао у Другу лигу. Оно што нису успели тад, јесу у сезони 2017/18, када су поновили успех и освајањем првог места први пут у историји клуба обезбедили учешће у Другој лиги Хрватске.[2] Од тада се успешно такмиче у овом рангу такмичења.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]