Пређи на садржај

Фаустина Старија

С Википедије, слободне енциклопедије
Фаустинин Денариус

Анија Галерија Фаустина (21. септембар 100 – октобар / новембар 140), познатија као Фаустина Старија, била је римска царица, односно супруга цара Антонина Пија.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родила се као кћер конзула Марка Анија Вера и Рупилије Фаустине. Браћа су јој били конзул Марко Аније Либон и претор Марко Аније Вер. Тетка с мајчине стране јој је била царица Вибија Сабина.

Између 100. и 115. године се удала за Антонина Пија. Брак је, према античким изворима, био срећан, иако је од четворо деце - два сина и две ћерке само Фаустина Млађа, будућа царица, успела да доживи пунолетство. Када је Антонин године 138. основу Хадријановог тестамента добио престо, Фаустина је већ уживала репутације једне од најугледнијих жена у Риму, истакавши се добротворним радом, помажући сирочад и оснивајући школе за девојчице.

Када је након само неколико година умрла, Антонин је био неутешан. Дао ју је прогласити богињом, те подигао храм њој у част. Царска повест, пак, наводи да је била „неозбиљна", односно склона „претераној искрености". Упркос томе, сматра се једном од најморалнијих жена римске историје.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]