Федерални Универзитет Рио де Жанеира

Из Википедије, слободне енциклопедије
Федерални Универзитет Рио де Жанеира
Universidade Federal do Rio de Janeiro
Minerva UFRJ Oficial.png
Грб Федералног Универзитета у Рио де Жанеиру
Мото A Universidade do Brasil
Мото (на српском) Универзитет Бразила
Оснивање 17. децембар 1792. (Краљевска академија)
7. септембар 1920. (Универзитет)
Буџет 3,1R$ милијарда
Ректор Roberto Leher
Академско особље 3.821 (2012)
Административно
особље

9.376 (2012)
Број студената 67.329 (2013)
Преддипломци 55.787 (2013)
Постдипломци 11.542 (2013)
Локација Рио де Жанеиро,  Бразил
Боје         
Маскота Минерва
Веб-сајт www.ufrj.br
Музичка школа Универзитета.

Федерални Универзитет Рио де Жанеира (порт. Universidade Federal do Rio de Janeiro, URFJ), је највећи федерални универзитет у Бразилу. Сједиште унивезитета је у Рио де Жанеиру. Универзитет посједује два кампуса, један на острву Фундао, а други у четврти Урка на плажи Праја Вермеља, као и четири зграде у Рио де Жанеиру: правну школу, Институт за филозофију и социолошке науке (IFCS), Музеј Републике и Валонгу Опсерваторијум. Универзитету такође припада и 8 универзитетских болница: Универзитетска болница Clementino Fraga Filho, Школска болница São Francisco de Assis, Гинеколошки Институт, Неуролошки Институт Deolindo Couto, Психијатријски институт, Педијатријски Институт Martagão Gesteira, Институт за болести грудног коша и Институт за материнство.

Универзитет је настао 7. септембра 1920. године, када је тадашњи предсједник Epitácio Pessoa, ујединио постојеће факултете. Првобитни назив универзитета је био Унерзитет Рио де Жанеира, али је послије прекрштен у Универзитет Бразила (приликом посјете једног страног монарха), да би 1965. године добио данашње име. Међутим, универзитет користи оба имена.

Универзитет вуче директне коријене од првих високих научно-образовних установа Бразила, а једна од њих је и Медицинска Академија коју је још 1808. године, основао Жоао VI. Универзитет не подразумијева само школовање, него и болнице и музеје.

Острво Фундао[уреди]

Највећи кампус универзитета је смјештен на острву Фундао, у сјеверној зони Рио де Жанеира и заузима скоро цијелу површину острва. Острво је, заправо, настајало 50 година, спајањем постојећих острва. Активности самог кампуса су почеле око 1970. године, пошто је војни режим сматрао студенте као могући извор револта, а са смјештањем на острво, би се могли једноставно могући протести угушити. У то вријеме прилаз острвима је био преко два уска моста. Првобитна идеја пројекта је била да се све институције универзитета нађу на острву, али се због ширења универзитета, од овога одустало. Универзитетске зграде на острву Фундао су пројектовали познати бразилски архитекти, а неки пројекти су били и награђивани.

Спољашње везе[уреди]