Филипина Велзер

С Википедије, слободне енциклопедије
Филипина Велзер
Филипина Велзер, око 1557.
Датум рођења1527.
Место рођењаАугзбург
Датум смрти24. април 1580.
Место смртиРавензбург

Филипина Велзер (Аугзбург, 1527Равензбург, 24. април 1580) била је морганатска супруга Фердинанда II, надвојводе Аустрије. Добила је титуле баронице од Зиненбурга, маркгравине од Бургауа, ландгравине од Неленбурга и грофице од Оберхоенберга и Нидерхоенберга.

Биографија[уреди | уреди извор]

Отац Филипине Велзер био је Франц (Фридрих) Велзер (рођен 2. новембра 1497. у Аугзбургу; умро 29. октобра 1572. у Равензбургу), аугзбуршки трговац и племић. Њена мајка је била Ана, Фрајин фон Циненбург (рођена Адлер) (рођена 1507; умрла 5. јануара 1572. у Вајербургу/Инзбруку). Била је нећака светског трговца и банкара Бартоломеја В. Велзера, иако је њихова међусобна веза остала отворена због неадекватних извора. Свеукупне непотпуне информације о њеној биографији (нарочито о њеној младости) довеле су до развоја многих митова убрзо након њене смрти, од којих је најстарији и још увек најупорнији мит о њеној превеликој лепоти.

Царев син, надвојвода Фердинанд II од Хабзбурга, принц од Тирола, тајно се оженио буржоаском Филипином - многе краљевске куће су користиле бракове за спајање савеза, а то је било планирано и за Фердинанда II, што није незанемарљив процес. Према документованом Фердинандовом уверењу из 1576. године, брак је склопљен у јануару 1557. године. Њихов период познанства је неизвестан. Романтична историографија 19. века претпостављала је да је њихов први сусрет био у вези са Аугзбуршком дијетом (састанци Царске скупштине Светог римског царства одржавани у немачком граду Аугзбургу) 1548. године. Пошто Фердинанд тамо није био сведок ниједног чина и не помиње се у другим записима присутних, мало је вероватно да је Фердинанд уопште био тамо.

Први пут када се дефинитивно може доказати контакт између Филипине и Фердинанда је на карневалској забави у Плзењу. Тамо су се нашли на балу под маскама (укључујући спектакуларни "балет на води") у фебруару 1555. године. Годину дана касније, 12. маја 1556. године, може се први пут документовати Фердинандова посета замку Брезњице у Чешкој, када је Катарина фон Локсан (Локшани), Филипинина тетка, посредовала сусрету. Постала је Фердинандова повереница, који је у то време био гувернер у Бохемији, и вероватно је била укључена у организовање састанка њих двоје. Замак Брезњице је постао резиденција за Филипину, место тајног венчања и рођења њеног и Фердинандовог првог детета.

Најкасније 1559. године, цар Фердинанд I је сазнао за неодговарајући брак свог сина и дошло је до нагодбе. Брак је морао бити тајан. Сва деца су била искључена из хабзбуршке линије наследства, али је требало да буду обезбеђена куповином властелинства и добијањем хабзбуршког грба. Осим тога, они, као и Филипина, добијаће финансијску подршку. Овим прописом цар је желео да изрази своје негодовање и ограничи настале правне последице. Међутим, као отац, он је желео да опрости и узме Филипину и њену децу под своју заштиту. Пар се трудио да испуни захтеве кад год је то било могуће. На пример, Филипинина деца су званично прихваћена као нахочад у замку. Близанци Марија и Филип, који су касније рођени у замку Пурглиц (Кривоклат), умрли су као бебе. Када су се родитељи преселили из Бохемије у Тирол, тела су тајно однета и сахрањена у дворској цркви у Инзбруку. Њихови похабани дечји ковчези откривени су случајно током рестаураторских радова 1897. године, а затим су скелети поново сахрањени у дупли ковчег.

Од 1576. па надаље тајна брака је завршена. Најстарији син Андрија је требало да буде постављен за кардинала, за шта је био потребан доказ о легитимном пореклу. Папа је ослободио заклетве надвојводу Фердинанда, који је потом пружио доказе најбоље што је могао.

Брак је класификован као срећан. Филипина је родила два сина, а потом и близанце, који су рано умрли.

Њено омиљено седиште у замку Амбрас преуређено је у сјајан ренесансни замак. Имала је уређену башту зачинског биља и мешала лекове заједно са својим личним лекаром др Георгом Хандшом и њеним фармацеутом, др Горином Гуарантом. Фармакопеја која јој се повремено приписује долази из руке њене мајке Ане Велзер. Поред тога, Филипини се већ дуго приписује куварска књига о јелима тог времена. Кувар је највероватније такође наручила њена мајка Ана, а написала су је најмање три различита писара. Њен молитвеник, са много цртежа, такође је сачуван до данас.

Залагала се за обичан народ и за племиће које траже помоћ, што је преношено у писаној форми кроз многе молбе упућене њој. То и чињеница да је својим лековима покушала да помогне људима око себе највероватније ју је спасло од клевете због њеног неодговарајућег порекла. Њен муж јој је преписао неколико добара и дао много поклона. Добила је титуле маркгравине од Бургауа, ландгравине од Неленбурга и грофице од Обер- и Нидерхоенберга.

Од 1570. године појавили су се здравствени проблеми. Умрла је 24. априла 1580. године. Њен муж је наредио да јој израде гробницу од белог мермера у сребрној капели дворске цркве у Инзбруку. Штавише, целог живота се бринуо о њеним слугама и такође се бринуо о сиромашнима које је помагала Филипина.

Њени синови, Андреас од Аустрије (рођен 15. јуна 1558. замак Брезњице, Чешка; умро 12. новембра 1600. у Риму, Италија), бискуп Констанце и Бриксена, и Карл од Аустрије (рођен 22. новембра 1560. замак Пурглиц, Чешка; умро 31. октобра 1618, Иберлинген, Немачка), царски генерал у Мађарској, уздигнути су у маркгрофове од Бургауа (у то време део Горње Аустрије).

Потомци[уреди | уреди извор]

  • Маркгроф Андреас од Бургауа[1] (15. јун 1558 — 12. новембар 1600). Постао је кардинал 1576, маркгроф од Бургауа 1578, бискуп Констанце 1589 и бискуп Бриксена 1591. Имао је двоје ванбрачне деце.
  • Карл, маркгроф од Бургауа (22. новембар 1560 — 30. октобар 1618), маркгроф од Бургауа. Оженио се својом првом рођаком, Сибилом (1557–1627), најмлађом ћерком ћерке Вилијама, војводе од Јулих-Клев-Берга (28. јул 1516 - 5. јануар 1592), и Марије, надвојвоткиње од Аустрије, ћерком Фердинанда II, светог римског цара. Нису имали закониту децу. Он и његова љубавница Кјара Елиса Изабела ди Фереро имали су троје ванбрачне деце.
  • Надвојвода Филип од Аустрије (7. август 1562 — 9. јануар 1563), Маријин близанац.
  • Надвојвоткиња Марија од Аустрије (7. август 1562 — 25. јануар 1563), Филипова близанка.

Радови[уреди | уреди извор]

  • De re coquinaria (кувар), рукопис в. 1545, замак Амбрас код Инзбрука . Инв. бр. ПА 1473
  • Кувар и лекарска књига, рукопис око 1545, замак Амбрас код Инзбрука. Инв. бр. ПА 1474

Књижевност и музика[уреди | уреди извор]

  • Sigrid-Maria Größing: Kaufmannstochter im Kaiserhaus. Philippine Welser und ihre Heilkunst, Vienna: Kremayr und Scheriau, 1992, 254 Pages, ISBN 3-218-00531-0
  • Sigrid-Maria Größing: Die Heilkunst der Philippine Welser. Außenseiterin im Hause Habsburg. Augsburg: Sankt-Ulrich-Verlag, 1998, 160 Pages, ISBN 3-929246-28-7
  • Karl Beer: Philippine Welser als Freundin der Heilkunst. In: Gesnerus 7 (1950) 80-86
  • Alfred Auer: Philippine Welser & Anna Caterina Gonzaga die Gemahlinnen Erzherzog Ferdinands II.. Wien: Kunsthistorisches Museum Wien, Sammlungen Schloß Ambras, 1998, 72 pages, ISBN 3702007725
  • Anna Schuppe: incidental music for Philippine Weiser (theatre production)[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]