Фондација

С Википедије, слободне енциклопедије

Фондација (лат. fundatio) значи оснивање, утемељење нечег новог. Означава и установу која је основана ради дугорочних циљева као јавно добро.[1] То је правни термин који се односи на непрофитну организацију која обезбеђује фондове или подршку другим организацијама, или обезбеђује извор средстава за сопствене активности.

Речник социјалног рада[уреди | уреди извор]

Фондација је невладина, непрофитна организација са средствима која обезбеђују донатори и сопственом управом, уз приход који се троши у друштвено корисне сврхе. Фондације служе дистрибуцији приватних фондова намењених у јавне сврхе (образовање, међународни односи, здравље, истраживање, хуманитарне активности и религија). Разликују се независне фондације (породичне или приватне), јавне фондације, фондације компанија и оперативне фондације (успостављене како би се спровело одређено истраживање).

Фондација у српском праву[уреди | уреди извор]

Закон о задужбинама, фондацијама и фондовима Србије из 1989. године дефинише фондацију као посебну установу приватног права коју оснивају правна лица у друштвеној својини (дакле, различита друштвена предузећа), с тим да може постати и својински мешовита ако јој, по оснивању, приступе физичка или правна лица са приватном својином. Исти закон дефинише и задужбине као правну категорију које се од фондације разликује једино по личности оснивача.[2][3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Клајн, Иван; Шипка, Милан (2006). Велики речник страних речи и израза. Нови Сад: Прометеј. стр. 1339. 
  2. ^ „Закон о задужбинама, фондацијама и фондовима из 1989.” (PDF). Приступљено 24. 6. 2017. 
  3. ^ „Водич за примену закона о задужбинама и фондацијама” (PDF). Агенција за привредне регистре. Архивирано из оригинала (PDF) 4. 6. 2017. г. Приступљено 24. 6. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Клајн, Иван; Шипка, Милан (2006). Велики речник страних речи и израза. Нови Сад: Прометеј. стр. 1339. 
  • Овај чланак или његов део изворно је преузет из Речника социјалног рада Ивана Видановића уз одобрење аутора.
  • Закон о задужбинама : и правилник за примену закона о задужбинама. - Београд : Министарство просвете, 1932 (Београд : Државна штампарија Краљевине Југославије). - 37 стр.COBISS.SR 234848780

Спољашње везе[уреди | уреди извор]