Фондација

Из Википедије, слободне енциклопедије

Фондација је правни термин који се односи на непрофитну организацију која обезбеђује фондове или подршку другим организацијама, или обезбеђује извор средстава за сопствене активности.

Речник социјалног рада[уреди]

Фондација је невладина, непрофитна организација са средствима која обезбеђују донатори и сопственом управом, уз приход који се троши у друштвено корисне сврхе. Фондације служе дистрибуцији приватних фондова намењених у јавне сврхе (образовање, међународни односи, здравље, истраживање, хуманитарне активности и религија). Разликују се независне фондације (породичне или приватне), јавне фондације, фондације компанија и оперативне фондације (успостављене како би се спровело одређено истраживање).

Фондација у српском праву[уреди]

Закон о задужбинама, фондацијама и фондовима Србије [1] из 1989. године дефинише фондацију као посебну установу приватног права коју оснивају правна лица у друштвеној својини (дакле, различита друштвена предузећа), с тим да може постати и својински мешовита ако јој, по оснивању, приступе физичка или правна лица са приватном својином.

Исти закон дефинише и задужбине као правну категорију које се од фондације разликује једино по личности оснивача.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Ивана Видановића „Речник социјалног рада” уз одобрење аутора.

Спољашње везе[уреди]