Фото-отпорник

Из Википедије, слободне енциклопедије
мини

Фото-отпорник или фотоотпорник је отпорник чији се отпор мијења под утицајем свјетлости која пада на њега. Због те особине, налази примјену као електронски сензор (осјетило).

Фото-отпорник је начињен од пулупроводног материјала. Ако су фотони свјетлости који падају довољно високе фреквенције (довољне енергије), даће везаним електронима довољно енергије да постану слободни електрони у полупроводнику. Са тиме се смањује отпор фото-отпорника под утицајем свјетлости.

Примјена[уреди]

мини

Фото-отпорници постоје као разни типови. Користе се као детектори свјетлости у фото-апаратима, уличним свјетлима, сигурносним ноћним алармима и другдје. Посебне врсте се користе за детекцију у инфрацрвеном спектру.

Материјал[уреди]

Кадмијум-сулфид (CdS) је најчешћи материјал. Олово-сулфид (PbS) и Индијум-антимонид се користе у средњем инфрацрвеном спектру. Германијум-бакар (Ge, Cu) детектори се користе у даљњем инфрацрвеном спектру, у инфрацрвеној астрономији и спектроскопији.

Симбол[уреди]

Симбол фото-отпорника је приказан на слици.

мини

Предности и мане[уреди]

Предности су ниска цијена и поузданост, а мане спора реакција. Обично је потребно неколико секунди за пуну промјену отпора при наглој промјени освјетљења.

Због спорости, фото-транзистори и фото-диоде се користе за примјене које зависе о брзини реакције елемента.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]