Фото кино видео клуб Рада Крстић

Са Википедије, слободне енциклопедије

Фото, кино и видео клуб Рада Крстић је клуб посвећен фотографима, и фотографским ентузијастима и постоји дуже од једног века.

Историјат и развој[уреди | уреди извор]

У новембру 1904. године одржана је оснивачка скупштина Аматерског фотографског удружења Бач-бодрошке жупаније. Прва изложба фотографија са више од 500 фотографија из тадашње Аустроугарске монархије имала је успешан одзив. Већ у првој деценији 20. века сомборско фотографско друштво доласком Ернеста Бошњака постаје пионирски центар војвођанског филма. Од краја Другог светског рата удружење мења назив у Фото, кино и видео клуб “Рада Крстић”.[1] Прва клупска изложба након рата одржава се 1950. године на којој је председник жирија био је сликар Милан Коњовић.


Клуб данас[уреди | уреди извор]

Фото, кино и видео клуб Рада Крстић је једно од најактивнијих удружења ентузијаста у Сомбору, које окупља фотографе. У склопу клуба, редовно се одржавају радионице и састанци. [2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.fotoklubsombor.ml/o-namaabout.html Архивирано на сајту Wayback Machine (22. фебруар 2023) Приступљено 22. фебруара 2023.
  2. ^ https://www.025.rs/foto-kino-video-klub-rada-krstic-sombor-cuvar-fotografskog-umeca-somborskog-kraja/ Приступљено 22. фебруара 2023.