Фудбалско игралиште

С Википедије, слободне енциклопедије
Јамаха стадион у Јапану

Фудбалско игралиште је место одигравања фудбалских утакмица. Због енглеског порекла фудбала и надмоћи британских савеза у раним данима ИФАБ-а, стандардне димензије фудбалског игралишта изражене су у јардима. Тако, нпр., једанаестерац није ударац упућен с 11 метара, већ с 12 јарди! Иако се данас све више прерачунава у метре, фудбалске нације с енглеског говорног подручја и даље користе јарде као мерну јединицу.

Игралиште је облика правоугаоника. За међународне утакмице, дужина не сме прелазити 90 до 100 метара, а ширина би требало да буде између 65 и 75 метара. Ове дуже линије називају се аут-линије, а краће се називају гол-линије. Дужина аут-линије мора бити већа од дужине гол-линије. На гол-линији су постављени голови. Гол се састоји од пречке и две стативе. Пречка мора бити дуга тачно 8 јарди, или прерачунато 7,32 метара. Стативе се морају подизати 2,44 метара изнад земље. Ово може звучати невероватно, али мрежа која стоји причвршћена за гол није потребна! Ипак, данас је готово незамисливо играти без мреже, па се она поставља иза гола.

Испред сваког гола је шеснаестерац, још познат и под називом казнени простор. Видљиво из слике, попречна линија спаја паралелне линије дуге 18 јарди или 16,5 метара. Сваки прекршај направљен у шеснаестерцу се кажњава једанаестерцом.

Најпознатија светска фудбалска игралишта, стадиони, су Маракана у Рио де Жанеиру, Вембли у Лондону, Стадион Сантијаго Бернабеу у Мадриду, Камп Ноу у Барселони, Олд Трафорд у Манчестеру, Стадион Ђузепе Меаца у Милану и Маракана у Рио де Жанеиру а у Србији Стадион Партизана и Стадион Црвена звезда.

Димензије терена[уреди | уреди извор]

Фудбалско игралиште
Носилац правилника Ширина Дужина
ФИФА (национална првенства) 45 — 90 м 90 — 120 м
ФИФА (интернационални сусрети) 64 — 75 м 100 — 110 м
УЕФА (УЕФА Лига шампиона- по групама) 68 — 75 м 105 — 110 м
Холандија (национална првенства) 64 — 69 м 100 — 105 м

Спољашње везе[уреди | уреди извор]