Храздан (река)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Храздан
јерм. Հրազդան
Hrazdanatproshian.jpg
Река Храздан
Опште информације
Дужина 141 km
Басен 2.560 km2
Пр. проток 17,9 ​m3s
Слив река Аракс; Каспијско језеро
Водоток
Извор Севан
В. извора 1.097 m
ушће: 826 m
Ушће У Аракс код града Масис
Географске карактеристике
Држава/е  Јерменија
Насеља Јереван, Храздан, Севан

Храздан (јерм. Հրազդան)[1] је најдужа река у Јерменији. Представља северозападну отоку језера Севан, и тече ка југу кроз марз Котајк и главни град Јереван. Улива се у реку Аракс на југу земље. Има велики значај за привреду Јерменије (хидроенергије, наводњавање, риболов).

Име[уреди]

У 7. веку пре нове ере краљ Урартуа Руса II је наредио да се прокопа канал између државе Аза (на Араратској висоравни) и долине Куарлини (данашњи Ечмијадзин). Канал је прозван као Илдаруниа. Име Храздан први је употреби Мојсије Коренски.

Географске и привредне карактеристике[уреди]

Река Храздан представља отоку језера Севан (северозападна обала језера крај истоименог града). Са висоравни се постепено спушта ка југу и протиче кроз Јереван, главни град Републике Јерменије. Крај Јеревана прави неколико веома оштрих окука. У доњем делу тока тече кроз Араратску равницу све до ушћа у Аракс, на граници Јерменије и Турске.

Дужина тока, од извора до ушће је 144 км, а укупна површина слива износи 7.310 км² (рачунајући и басен језера Севан), док је површина слива самог водотока 2.560 км².[2]

Просечан пад износи 1,8 м/км. Просечан проток воде на излазску из језера износи свега 2 м³/с, а на ушћу 17,9 м³/с. У периоду од 1930. до 1960. на реци је изграђено укупно 8 хидроелектрана, што је довело до наглог пада нивоа самог језера Севан.

Поред производње електричне енергије, воде Храздана се користе и за наводњавање, индустрију, али и за риболов.

Поглед на кањон Храздана, у позадини је Јереван
Поглед на клисуру и једну од хидроелектрана на реци Храздан крај Јеревана
Hrazdan dzor dzyuni zamanak.JPG

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]