Храздан (река)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Храздан
јерм. Հրազդան
Hrazdanatproshian.jpg
Река Храздан
Опште информације
Дужина 141 km
Басен 2.560 km2
Пр. проток 17,9 m3s
Слив река Аракс; Каспијско језеро
Водоток
Извор Севан
В. извора 1.097 m
ушће: 826 m
Ушће У Аракс код града Масис
Географске карактеристике
Држава/е  Јерменија
Насеља Јереван, Храздан, Севан

Храздан (јерм. Հրազդան)[1] је најдужа река у Јерменији. Представља северозападну отоку језера Севан, и тече ка југу кроз марз Котајк и главни град Јереван. Улива се у реку Аракс на југу земље. Има велики значај за привреду Јерменије (хидроенергије, наводњавање, риболов).

Име[уреди]

У 7. веку пре нове ере краљ Урартуа Руса II је наредио да се прокопа канал између државе Аза (на Араратској висоравни) и долине Куарлини (данашњи Ечмијадзин). Канал је прозван као Илдаруниа. Име Храздан први је употреби Мојсије Коренски.

Географске и привредне карактеристике[уреди]

Река Храздан представља отоку језера Севан (северозападна обала језера крај истоименог града). Са висоравни се постепено спушта ка југу и протиче кроз Јереван, главни град Републике Јерменије. Крај Јеревана прави неколико веома оштрих окука. У доњем делу тока тече кроз Араратску равницу све до ушћа у Аракс, на граници Јерменије и Турске.

Дужина тока, од извора до ушће је 144 км, а укупна површина слива износи 7.310 км² (рачунајући и басен језера Севан), док је површина слива самог водотока 2.560 км².[2]

Просечан пад износи 1,8 м/км. Просечан проток воде на излазску из језера износи свега 2 м³/с, а на ушћу 17,9 м³/с. У периоду од 1930. до 1960. на реци је изграђено укупно 8 хидроелектрана, што је довело до наглог пада нивоа самог језера Севан.

Поред производње електричне енергије, воде Храздана се користе и за наводњавање, индустрију, али и за риболов.

Поглед на кањон Храздана, у позадини је Јереван
Поглед на клисуру и једну од хидроелектрана на реци Храздан крај Јеревана
Hrazdan dzor dzyuni zamanak.JPG

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]