Црква Светог Јована у селу Беривојце

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Јована у селу Беривојце
Crkva Sv. Jovana u selu Berivojce.jpg
Црква Светог Јована
Опште информације
МестоБеривојце
ОпштинаКосовска Каменица
Држава Србија
Време настанка13. - 16. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Црква Светог Јована у селу Беривојце је црква некадашњег манастира, који се у историјским изворима први пут се помиње у 16. веку. Село Беривојце се налази на територији општине Косовска Каменица, на Косову и Метохији. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Манастир се налазио крај Глобарничког потока, пар километара југоисточно од Косовске Каменице. Црква посвећена Светом Јовану Крститељу зидана је каменом, у виду једнобродне грађевине са припратом, засведене полуобличастим сводом, са порталом и слепом нишом на западном зиду, односно петостраном апсидом на источном зиду. Стил фрагментарно сачуваног живописа - део сцене Страшног суда и неколико појединачних светитељских представа - указује на 16-17. век као време настанка.

Манастир је у 19. веку опустео, а разрушена црква обновљена је шездесетих година 20. века.

Основ за упис у регистар[уреди]

Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр. 338 од 19.6.1963.г. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник НРС бр. 51/59).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.