Црна Гуја

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Црна Гуја (вишезначна одредница).
Црна Гуја
Crna Guja 4.jpg
Комплетна постава
Оригинално име Blackadder
Жанр комедија
историјски ситком
Дужина прибл. 30 мин.
Творац Ричард Кертис
Роуан Аткинсон
Бен Елтон
Режија
Сценарио
Улоге Роуен Еткинсон
Тони Робинсон
Тим Мекинерни
Хју Лори
Миранда Ричардсон
Стивен Фрај
Држава Уједињено Краљевство
Уједињено Краљевство
ТВ станица BBC One
Прво приказивање 15. јун 1983.
Последње приказивање 2. новембар 1989.
Број епизода 24 (и 3 специјала)

Црна Гуја (енгл. Blackadder) је генеричко име које обухвата четири серијала историјског ситкома и неколико специјала емитованих на каналу Би-Би-Си 1.

Опис[уреди]

У свим епизодама се јављају Роуан Еткинсон као антихерој Едмунд Црна Гуја и Тони Робинсон као његов слуга Болдрик. Сваки серијал је постављен у другачији историјски период, а двојицу јунака прате различити споредни ликови.

Први серијал под називом „Црна Гуја“ (енгл. The Black Adder) написали су Ричард Кертис и Роуан Еткинсон, док су остале епизоде написали Ричард Кертис и Бен Елтон. Продуцент серијала је био Џон Лојд. У ТВ анкети из 2004. године Црна Гуја је проглашен за други најбољи британски ситком свих времена (први је био Мућке).

Иако је сваки серијал смештен у различит период британске историје, сваки прати судбину Едмунда Црне Гује (игра га Еткинсон), који је у сваком историсјком периоду члан британске лозе присутне на многим значајним догађањима у историји Британије. Подразумева се да је у свакој серији лик Црне Гује потомак претходног, иако се то не помиње директно. Иако је у првом серијалу прилично приглуп, он је у свакој следећој генерацији све више интелиген, док му је друштвени статус све нижи. Увек је циничан, кукавица, опортуниста и манипулатор.

Његов слуга је увек из породице Болдрика (игра га Тони Робинсон), који је из генерације у генерацију све глупљи и прљавији. Њих двојица увек трпе присуство неког аристократе – у прва два серијала то је Лорд Перси Перси (игра га Тим Мекинерни), а касније је то принц Џорџ и поручник Џорџ (игра их Хју Лори).

Четири серијала обрађују четири периода британске историје, почев од 1485. године до 1917. године. Први серијал је смештен у период владавине краља Ричарда Четвртог, који је наследио свог стрица Ричарда Трећег (иако је заправо Ричард Четврти умро као дете и није никад био крунисан за краља). Други серијал је смештен у време владавине Елизабете Прве Тјудор, трећи у време владавине Џорџа Трећег и последљи, четврти серијал је за време Првог светског рата. Сваки серијал има шест епизода.

Постоје и специјалне епизоде „Црна Гуја у божићној причи“ (пародија на причу Чарлса Дикенса) и „Црна Гуја: напред и назад“ (снимљена на Нову 2000. годину, у којој Црна Гуја путује кроз време).

Спољашње везе[уреди]