Црна Гуја

С Википедије, слободне енциклопедије
Црна Гуја
Комплетна постава
Препознатљиво и каоBlackadder
Форматкомедија
историјски ситком
ТворацРичард Кертис
Роуан Аткинсон
Бен Елтон
УлогеРоуен Еткинсон
Тони Робинсон
Тим Мекинерни
Хју Лори
Миранда Ричардсон
Стивен Фрај
Држава пореклаУједињено Краљевство
Уједињено Краљевство
Број епизода24 (и 3 специјала)
Дужина трајањаприбл. 30 мин.
Емитовање
Премијерно наBBC One
Прво приказивање15. јун 1983 — 2. новембар 1989.

Црна Гуја (енгл. Blackadder) је генеричко име које обухвата четири серијала историјског ситкома и неколико специјала емитованих на каналу Би-Би-Си 1.

Опис[уреди | уреди извор]

У свим епизодама се јављају Роуан Еткинсон као антихерој Едмунд Црна Гуја и Тони Робинсон као његов слуга Болдрик. Сваки серијал је постављен у другачији историјски период, а двојицу јунака прате различити споредни ликови.

Први серијал под називом „Црна Гуја“ (енгл. The Black Adder) написали су Ричард Кертис и Роуан Еткинсон, док су остале епизоде написали Ричард Кертис и Бен Елтон. Продуцент серијала је био Џон Лојд. У ТВ анкети из 2004. године Црна Гуја је проглашен за други најбољи британски ситком свих времена (први је био Мућке).

Иако је сваки серијал смештен у различит период британске историје, сваки прати судбину Едмунда Црне Гује (игра га Еткинсон), који је у сваком историсјком периоду члан британске лозе присутне на многим значајним догађањима у историји Британије. Подразумева се да је у свакој серији лик Црне Гује потомак претходног, иако се то не помиње директно. Иако је у првом серијалу прилично приглуп, он је у свакој следећој генерацији све више интелиген, док му је друштвени статус све нижи. Увек је циничан, кукавица, опортуниста и манипулатор.

Његов слуга је увек из породице Болдрика (игра га Тони Робинсон), који је из генерације у генерацију све глупљи и прљавији. Њих двојица увек трпе присуство неког аристократе – у прва два серијала то је Лорд Перси Перси (игра га Тим Мекинерни), а касније је то принц Џорџ и поручник Џорџ (игра их Хју Лори).

Четири серијала обрађују четири периода британске историје, почев од 1485. године до 1917. године. Први серијал је смештен у период владавине краља Ричарда IV, који је наследио свог стрица Ричарда III (иако је заправо Ричард IV умро као дете и није никад био крунисан за краља). Други серијал је смештен у време владавине Елизабете I Тјудор, трећи у време владавине Џорџа III и последљи, четврти серијал је за време Првог светског рата. Сваки серијал има шест епизода.

Постоје и специјалне епизоде „Црна Гуја у божићној причи“ (пародија на причу Чарлса Дикенса) и „Црна Гуја: напред и назад“ (приказано на Нову 2000. годину, у којој Црна Гуја путује кроз време).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]