Четврти начин (књига)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Четврти пут (књига))
Четврти начин
АуторПетар Успенски
ЗемљаСједињене Државе
Језикенглески језик
Жанр / врста деласпиритуализам, филозофија
Класификација
ISBN?0-394-71672-8

Четврти начин је књига је о четвртом начину, систему саморазвоја који је увео грчко-јерменски филозоф Георгиј Гурџијев. Представља збирку предавања Петра Успенског у Лондону и Њујорку од 1921. до 1946, које су постхумно објавили његови студенти 1957. године[1][2]

Појам „четврти начин” се почео употребљавати као општи описни термин за корпус идеја и учења које је Гурџијев донео на Запад из свог проучавања источњачких филозофских школа.[3]

Успенски је добио задатак да те идеје представи широј публици у упрошћенијем облику од Гурџијева. Четврти пут се сматра најцеловитијом збирком Гурџијевих идеја које је подучавао Успенски.

Књига се састоји од адаптација предавања Успенског и пратећих сесија питања и одговора.

Четврти начин[уреди | уреди извор]

„Четврти начин“ на који се наслов односи јесте метод унутрашњег развоја - „пут лукавог човека“, како га је описао Гурџијев. Уместо три опште позната начина просветљења - физичког, духовног и емоционалног - четврти пут представља нови начин достизања просветљења, ефикаснију комбинацију три позната начина. Овај пут треба следити у уобичајеним условима свакодневног живота, за разлику од три традиционална пута који позивају на повлачење од света: пут факира, монаха и јогија, за које је Гурџијев тврдио да могу исходити само делимичном, неуравнотеженом развоју човекових потенцијала.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Fourth Way: A Record of Talks and Answers to Questions Based on the Teaching of G. I. Gurdjieff (Prepared under the general supervision of Sophia Ouspensky). New York: Knopf, 1957; London: Routledge & Kegan Paul, 1957.
  2. ^ P. D. Ouspensky - A Brief Bibliography gurdjieff.org.
  3. ^ The Fourth Way, P.D, Ouspensky, Alfred A. Knopf 1957, chapter 1

Спољашње везе[уреди | уреди извор]