Шаблон:ИЧ-Михај Храбри

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Михај Храбри

Михај Храбри (рум. Mihai Bravu или Mihai Viteazul; Драгоешти, 1558Кампија Турзији, 9. август 1601) је био кнез Влашке (1593—1601), Трансилваније (1599—1600) и кнежевине Молдавије (1600). У српској историографији јавља се и под именом Михаило Храбри. У 19. веку Румуни су га прогласили националним херојем јер је први пут у историји Румуније на кратко објединио Влашку, Молдавију и Трансилванију у персоналну унију. Себе је именовао „господаром Влашке, Трансилваније и целе Молдавије”.

За време његове владавине, која се поклапа с Дугим ратом, поменуте три кнежевине образовале су територију данашње Румуније и Републике Молдавије, у којој је владао по први пут румунски вођа. Унија је трајала свега шест месеци. Како год, Михај Храбри је проглашен једним од највећих румунских националних хероја.

У војсци Михаја Храброг, поред Румуна и Мађара било је и доста Срба, од којих су најважнији били: жупан Никола, „командант знатног одреда коњице”, који се истакао у неколико битака; војвода Дели Марко, који је у биткама за уједињење румунских земаља предводио одред од хиљаду коњаника; Ђорђе Сланкаменац, који је заједно са Савом Темишварцем — те са својих две хиљаде војника — као крајовски бан учествовао у неколико битака; легендарни капетан Старина Новак, којег Румуни славе и као Баба Новак (рум. Baba Novac) и др.