Влашка

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа Румуније са Влашком представљена наранџастом бојом.
Стара врата града Трговишта, некадашњег престоног града Влашке

Влашка (такође позната као Vlahia или Valahia; на румунском: Țara Românescă, дословно „Румунска земља”; на турском: Eflak или Ulahya) је једна од историјских покрајина Румуније[1] , ако не и њен најважнији део са престоницом. Влашка је раније била кнежевина (види: Кнежевина Влашка), која је постојала од касног средњег до средине 19. вијека.

Влашка се као пространа област дели на Мунтенију (Велику Влашку) и Олтенију (Малу Влашку).

Порекло назива[уреди | уреди извор]

Назив Влашка везује се за реч влах која је словенског порекла, прихватили су је и Грци, а потом и остали. Током историје она се највише односила на становништво латинског порекла у средишњој, источној и јужној Европи (Румуни, Цинцари...). Касније су израз влах прихватили и народи који су доспели на ове просторе (Кезуни, Турци, Мађари). Данас се овим изразом назива све латинизирано становништво осим Румуна.

Географија[уреди | уреди извор]

Влашка, као област, заузима највећи део Влашке низије. Она се простире сјеверно од Дунава и јужно од Карпатских планина. Ријека Олт дијели Влашку на двије области: источни дио, Мунтенија и западни дио Олтенија. На југу, Влашка се граничила с Бугарском, а на сјеверозападу с Трансилванијом, те Молдавијом, на сјеверистоку.

Главни град историјске влашке кнежевине је мијењан током времена, од Куртеа де Арђеш (Куртја на Арђешу), до Трговишта и коначно Букурешта.

Историја[уреди | уреди извор]

За период Влашке као османлијског суверенства, види чланак Влашка (османлијско суверенство).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 68. ISBN 86-331-2112-3. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]