Влашка

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Влашка (вишезначна одредница).
Мапа Румуније са Влашком представљена наранџастом бојом.
Стара врата града Трговишта, некадашњег престоног града Влашке

Влашка (такође позната као Vlahia или Valahia; на румунском: Țara Românescă, дословно „Румунска земља”; на турском: Eflak или Ulahya) је једна од историјских покрајина Румуније, ако не и њен најважнији део са престоницом. Влашка је раније била кнежевина (види: Кнежевина Влашка), која је постојала од касног средњег до средине 19. вијека.

Влашка се као пространа област дели на Мунтенију (Велику Влашку) и Олтенију (Малу Влашку).

Порекло назива[уреди | уреди извор]

Назив Влашка везује се за реч влах која је словенског порекла, прихватили су је и Грци, а потом и остали. Током историје она се највише односила на становништво латинског порекла у средишњој, источној и јужној Европи (Румуни, Цинцари...). Касније су израз влах прихватили и народи који су доспели на ове просторе (Кезуни, Турци, Мађари). Данас се овим изразом назива све латинизирано становништво осим Румуна.

Географија[уреди | уреди извор]

Влашка, као област, заузима највећи део Влашке низије. Она се простире сјеверно од Дунава и јужно од Карпатских планина. Ријека Олт дијели Влашку на двије области: источни дио, Мунтенија и западни дио Олтенија. На југу, Влашка се граничила с Бугарском, а на сјеверозападу с Трансилванијом, те Молдавијом, на сјеверистоку.

Главни град историјске влашке кнежевине је мијењан током времена, од Куртеа де Арђеш (Куртја на Арђешу), до Трговишта и коначно Букурешта.

Историја[уреди | уреди извор]

За период Влашке као османлијског суверенства, види чланак Влашка (османлијско суверенство).

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]