Шаблон:ИЧ-Црни анђео

С Википедије, слободне енциклопедије
Црни анђео лого
Црни анђео лого

Црни анђео (енгл. Dark Angel) америчка је сајберпанк телевизијска серија која је премијерно приказана на каналу Фокс 3. октобра 2000. године. Аутор је Џејмс Камерон, а главна глумица Џесика Алба. Серија се дешава у 2019. години, прати живот Максе Геваре (Алба), генетски унапређеног супер-војника који као дете бежи из тајног војног објекта. Црни анђео је била прва и једина серија коју је створила компанија Камерон, а снимана је у Ванкуверу у Lions Gate Studios.

Пилот-епизода имала је 17,4 милиона гледалаца. Прва сезона, која је приказивана уторком увече у Сједињеним Државама, добила је углавном позитивне критике и освојила неколико награда, укључујући Награду по избору публике за омиљену нову ТВ драму. Албин лик Макси такође је добио позитивне критике и неколико награда. Друга сезона је премештена у мање пожељан термин, у петак увече, и добила је неке критике због нових елемената заплета. Серији је опала гледаност, у просеку 6 милиона гледалаца по епизоди, након чега је отказана.

Снимљен је наставак серије и објављена је прерада за видео-игре. Сматра се да је Црни анђео део таласа емисија крајем 90-их и почетком 2000-их који садрже јаке женске ликове, попут Бафи, убице вампира, Ксене: Принцезе ратнице и Никите.