Шаблон:ИЧ-Cretoxyrhina

С Википедије, слободне енциклопедије
Cretoxyrhina
Cretoxyrhina

Cretoxyrhina представља изумрли род из реда Lamniformes, који је живео приближно пре 107 до 73 милиона година, од касног албија до касног кампана у периоду горње креде. Типска врста, C. mantelli, се најчешће назива Ginsu shark. Постала је популарна захваљујући Гинсу ножевима, јер се њихов теоријски механизам храњења често упоређује са сечењем када се користи нож. Cretoxyrhina је традиционално класификована као, вероватно, једини члан породице Cretoxyrhinidae, али су предложене друге таксономске породице, као што су Alopiidae и Lamnidae.

Дужина износи осам метара, а тежина 3400 килограма (3.3 дуге тоне; 3,7 кратке тоне), Cretoxyrhina је била једна од највећих морских паса свог времена. Имајући сличан изглед као модерна велика бела ајкула, био је врховни предатор у свом екосистему и плен великим морским животињама, укључујући мосасауре и плезиосауре, ајкуле и друге велике рибе, птеросауре и повремено диносаурусе. Зуби су величине осам центиметара и имали су густу глеђ која је служила за убадање и резање плена. Cretoxyrhina је и међу морским псима била она која најбрже плива, способна да прогони плен брзином и до 70 километара на сат (43 миља на сат). Претпоставља се да је Cretoxyrhina ловио тако што је великом брзином јурио свој плен како би му задао снажне ударце, сличне данашњој великој белој ајкули, и ослањао се на добар вид.

Од краја 19. века, у Канзасу, откривено је неколико фосила изузетно добро очуваних скелета Cretoxyrhina. Студије су успешно израчунале његову животну историју користећи пршљенове неких скелета. Cretoxyrhina је брзо расла у раном периоду и достигла је сексуалну зрелост у периоду од око четири до пет година. Израчунато је да ће се његов животни век продужити на готово четрдесет година. Анатомска анализа скелета Cretoxyrhina открила је да ајкула поседује фацијалне и оптичке карактеристике најсличније онима код Thresher shark и Crocodile shark и има хидродинамичку грађу која сугерише употребу регионалне ендотермије.

Као вршни предатор, Cretoxyrhina је имао критичну улогу у морским екосистема у којима је живео. Припадао је роду космополита и његови фосили су пронађени широм света, мада најчешће у западној унутрашњости морској зони Северне Америке. Преферирао је углавном у суптропском умереном пелагичном окружењу, али био је познат и у хладним водама као 5 °C. Cretoxyrhina је свој врхунац постигао у конијаку, али је након тога доживео континуирани пад све до изумирања током кампанијана. Један од фактора ове смрти је све већи притисак конкуренције са предаторима који су се појавили у исто време, а најзначајнији је џиновски мосасауриски тилосаурус. Остали могући фактори укључују постепено нестајање западне унутрашње морске зоне.