Шећерна вуна

С Википедије, слободне енциклопедије
Шећерна вуна

Шећерна вуна (енгл. cotton candy) је слаткиш од шећера у виду шећерних нити намотаних на дрвени штапић. То је један од најомиљенијих вашарских слаткиша. Прави се у више боја, а најчешће је розе боје.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Шећерна вуна је први пут направљена у Америци. Американци, стоматолог Вилијам Морисон и посластичар Џон Вортон из Нешвила су 1897. године конструисали и патентирали прву електричну машину за производњу шећерне вуне.[2] Ова машина први пут је представљена широј јавности 1904. године[3] на светској изложби у Сент Луису. Шећерна вуна је тада продавана под називом „вилин конац“ (енгл. fairy floss), а за шест месеци, колико је трајала изложба, продато је 68.655 комада.[4] Савремени назив (енгл. cotton candy), дословно преведено „памучни слаткиш“, постао је популаран тек око 1920. године.

Израда шећерне вуне

Начин израде[уреди | уреди извор]

Прави се тако што се у посебној машини у ротирајућој глави дода шећер који се загрева и топи на 150 °C. Истопљени шећер се под дејством центрифугалне силе избацује кроз низ рупица на ротирајућој глави при чему се стварају танке и мекане нити, налик на вуну. Те нити се одмах намотавају на дрвени штапић, јер се врло брзо охладе и очврсну.[2] При изради шећерне вуне се често користи шећер обојен природним бојама, па се добија розе, плава, жута или нека друга боја. Шећерна вуна може имати и разне укусе: банана, малина, ванила, лубеница и чоколада.[5] Данас се могу купити мали кућни апарати за израду шећерне вуне.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Српски код - Шећерна вуна, Приступљено 24. августа 2014.
  2. ^ а б Политикин забавник - Како зашећерити вуну Архивирано на сајту Wayback Machine (26. август 2014), Приступљено 24. августа 2014.
  3. ^ Пун мирис - Шећерна вуна[мртва веза], Приступљено 24. августа 2014.
  4. ^ Cotton Candy Архивирано на сајту Wayback Machine (26. август 2014) (језик: енглески), Приступљено 25. августа 2014.
  5. ^ а б History of Cotton Candy (језик: енглески), Приступљено 25. августа 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]