Пређи на садржај

Шпанско-француски рат

С Википедије, слободне енциклопедије
Француско-шпански рат

Битка код Рокроа
Време1635-1659
Место
Француска, Шпанија, Шпанска Низоземска, Италија, Средоземно море, Атлантски океан
Исход Француска победа, Пиринејски мир
Сукобљене стране
Краљевина Француска, Комонвелт Енглеска, Кнежевина Каталонија Шпанска империја
Команданти и вође
Луј XIII, Луј XIV Фелипе IV од Шпаније

Шпанско-француски рат вођен је у периоду 1635-1659. године за превласт у Европи.

Борба за превласт у Европи између Шпаније и Француске, која је трајала преко пола 16. века није престала ни у 17. веку када је Француска реорганизованом и повећаном армијом припремала успостављање своје хегемоније.

У почетку Тридесетогодишњег рата Француска се супротставила успону Хабзбурговаца прикривеном подршком њихових противника – немачких протестантских кнежева и Шведске, а затим 1635. године објавила рат Шпанији, што представља почетак шпанско-француског рата. Исте године, Француска је заузела острво Гваделуп и Мартиник чиме се шпанска колонијална империја почела расипати.

Ослабљена отцепљењем Португалије која је 1640. године поново прогласила своју независност и побунама у Каталонији, Андалузији, Валенсији и другим провинцијама, Шпанија, која је после Тридесетогодишњег рата продужила рат са Француском, нашла се у тешкој ситуацији. Најзад, поред немачких и низоземских протестантских кнежева и папске државе, Француској се придружила и Енглеска 1654. године која је својом јаком флотом допринела да се сруши премоћ Шпаније (Англо-шпански рат). Пиринејским миром из 1659. године Шпанија је изгубила положај велике силе у Европи.