Штоперица

С Википедије, слободне енциклопедије
Типична механичка аналогна штоперица.
Типична дигитална електронска штоперица са LCD-ом.

Штоперица је сат направљен да мери количину времена које прође између тренутка покретања и тренутка заустављања.

Штоперица је обично направљена тако да се покрене на притисак дугмета на врху и да се заустави поновним притиском на дугме да би показала протекло време. Притисак на друго дугме враћа штоперицу на нулу. Друго дугме се такође користи за мерење пролазног времена. Када је дугме за пролазно време притиснуто док време иде, дисплеј се замрзне, али сатни механизам наставља да мери укупно протекло време. Још једним притиском на дугме за пролазно време сат наставља да мери укупно време.

Механичке штоперице покреће опруга, која се мора повремено навити окретањем дугмета на врху сата.

Дигиталне електронске штоперице, захваљујући кристалном осцилатору, много су прецизније од механичких. Пошто имају микрочип, обично имају и показивач датума и времена дана. Неки могу имати и конекторе за спољне сензоре, којима се штоперица покреће неким спољним догађајем и тако мери време много прецизније него што се то може постићи притиском прста на дугме.

Штоперица се користи када је потребно прецизно измерити време уз најмање компликација. Примери њене употребе су лабораторијски експерименти и спортски догађаји.

Велике дигиталне верзије штоперица, да би се могле видети с велике даљине, користе се најчешће на спортским стадионима.

Функција штоперице је, као додатна функција, присутна код многих дигиталних сатова и мобилних телефона. Ако аналогни сат има и функцију штоперице назива се хронограф.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]