3. центар за обуку (Јаково)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Трећи центар за обуку Војске Србије налази се око 30 километара југозападно од Београда, у месту Јаково, у касарни „Мајор Милан Тепић“.[1]

Командант центра је потпуковник Радомир Александрић.

Трећи центар за обуку је намењен за реализацију основне обуке са војницима на одслужењу војног рока у I фази I периода-периода индивидуалне обуке, према јединственом плану и програму основне обуке војника. За извршење задатака прве мисије Војске Србије, на територијалном принципу формира Београдску бригаду.

Задаци[уреди]

  • реализација основне обуке војника на одслужењу војног рока, професионалних војника и војника у резерви;
  • организовање и реализација курсева усавршавања професионалног кадра;
  • реализација стратегије и смерница за индивидуалну обуку и обуку територијалних снага;
  • оцењивање (сертификација) обучености војника након завршене фазе основне обуке.

Обука[уреди]

У центру се реализује основна обука војника свих специјалности у I фази I периода-периода индивидуалне обуке, према јединственом плану и програму основне обуке војника. Због указаних потреба у центру се реализује и стручно-специјалистичка обука војника-стрелаца (рода пешадије) у оквиру II фазе I периода обуке.

Структура обуке:

  • Војностручна обука (тактичка обука, ватрена обука, правило службе и стројева обука),
  • Физичка обука и
  • Морал.

Трајање обуке:

Фаза основне обуке (I фаза I периода-периода индивидуалне обуке), траје 6 недеља, односно 30 радних дана или 180 часова.

Циљ основне обуке:

Основна обука је јединствена за све и циљ је стварање поузданог, физички спремног и мотивисаног војника, који поседује квалитете потребне за борбу и основне вештине да би преживео на бојном пољу и функционисао као члан тима или посаде.

Традиције[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ „Пријем нове генерације војника у Центар за обуку војника у Јакову”. Архивирано из оригинала на датум 05. 03. 2016. Приступљено 16. 10. 2012.