5lo

Из Википедије, слободне енциклопедије

5lo је рачунарски вирус који конзумира меморију тако што се уписује на крај EXE извршних фајлова који се покрену на зараженом рачунару. Величина заражених фајлова се повећава за око 1 килобајт а вирусом бива заражен и сваки други рачунар на коме се покрене неки од заражених фајлова. Откривен је октобра 1992. године.

Дејство[уреди]

Након што је једном покренут, вирус се локализује у радној меморији користећи инструкцију INT 21, AX=3521h. Сваки извршни фајл који је након овога покренут ће бити заражен тако што ће вирус додати свој код и поруку променљиве садржине на његов крај. Након овога, вирус мења време настанка фајла на време када је заражен а такође и његово поље 0Ch у заглављу фајла на FFAAh. Дужина инфицираног дела фајла се креће од 1000 до 1100 бајта, а најчешћа дужина је 1032 бајта[1]. Где год је неки заражени фајл покренут, вирус се пребаци у радну меморију.

Вирус инфицира један фајл само једном, а у меморији може постојати само једна његова инстанца.

Најћешћа порука коју вирус додаје на непосредан крај фајла је:

92.05.24.5lo.2.23MZ

Друге поруке се садрже у самом вирусу.

Вирус инстанциран у меморији се не може наћи помоћу MEM /C. Ово је због тога што се вирус инсталира тако да га покреће сам оперативни систем. Слободна меморија се смањи за око 2 килобајта.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]