Adobe Lightroom

С Википедије, слободне енциклопедије
Адоби фотошоп лајтрум
Програмер(и)Адоби системс
Стабилно издање
3.4 / 27.aприл, 2011
Оперативни системMac OS X, Windows
ТипФото Пост продукција
Лиценцапотребна је лиценца (купује се)
Веб-сајтзванични сајт

Адоби фотошоп лајтрум је рачунарски програм, којег је развила Адоби системс корпорација за Mac OS X и Windows, дизајниран да помогне професионалним фотографима у управљању хиљада слика и постпродукцијским пословима. Lightroom није претраживач датотека, као што је то Адоби бриџ, већ је апликација за управљање базом података, која помаже у управљању, прегледавању и уређивању дигиталних фотографија на исти начин на који то раде фотографи у не-дигиталном свету.

Историја[уреди | уреди извор]

Године 2002, ветеран Фотошоп програмирања, Марк Хамбург, започео је нови пројекат, под називом "Shadowland". Хамбург је допро до Андреја Херасимчака, бившег интерфејс дизајнера за Adobe Creative Suite, и успели су да изнесу пројекат[1]. Нови пројекат је намерно одступао од многих успостављених конвенција компаније Адоби. 40% кода је написано у LUA скриптинг језику.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „PhotoshopNews: Photoshop News and Information » Archive » The Shadowland/Lightroom Development Story”. Архивирано из оригинала 11. 12. 2010. г. Приступљено 05. 12. 2010.