Afrički eksplozivi

С Википедије, слободне енциклопедије
Afrički eksplozivi
Istorija upotrebe
U službi Južnoafrička Republika
U upotrebi u 1896. do danas
Istorija proizvodnje
Projektant AEL Mining Services
Južnoafrička Republika
Svojstva
Veb sajt AEL website

AEL Mining Services je južnoafrička kompanija kompanija sa sedištem u Johanesburgu, glavnom gradu Južne Afrike. Osnovna delatnost preduzeća je proizvodnja eksploziva. Opslužuje rudarsku i građevinsku industriju širom Afrike. [1] Njegovo originalno ime, African Ekplosives Limited, je skraćeno na AEL.

Istorija[уреди | уреди извор]

AEL je osnovan 1896. u Moderfonteinu nakon što je zlato otkriveno u Vitvatersrandu i danas je jedan od vodećih dobavljača eksploziva i usluga u rudarskoj, građevinskoj i industriji kamena širom Afrike.

AEL pruža širok spektar proizvoda i usluga povezanih s eksplozivima. Njihova ponuda uključuje proizvodnju i isporuku različitih tipova eksploziva, detonatorskih sistema, inicijatorskih sistema i drugih povezanih proizvoda. Takođe pružaju tehničku podršku, savetovanje i obuku kako bi pomogli klijentima u sigurnoj i efikasnoj primeni eksploziva.

Kao vodeći dobavljač eksploziva u Africi, AEL Mining Services ima značajnu prisutnost u rudarskoj i građevinskoj industriji na kontinentu. Njihove usluge se koriste u različitim sektorima, uključujući rudarstvo metala i minerala, uglja, kamena, kao i u građevinskim projektima.

Treba pomenuti da do 1999. se zvao African Ekplosives and Chemicals Industries Limited (AECI). [2] Kasnije se proširio početkom 2000-ih i promenio ime u AEL Mining Services. [3]

African Ekplosives Zambia ostvarila je prodaju od 62 miliona dolara u 2015. [4]

Godine 2003. najavljeno je da će se izgraditi nova fabrika baruta koja će zameniti staru, koja je zatvorena 1994. nakon eksplozije. [5].

Proizvodnja[уреди | уреди извор]

AEL Mining Services proizvodi različite vrste eksploziva i povezanih proizvoda za rudarsku, građevinsku i industriju kamena. Njihova ponuda uključuje sledeće vrste eksploziva:

  • Dinamiti: AEL proizvodi dinamite koji se koriste za razne svrhe, uključujući rušenje stena u rudnicima, građevinske projekte i demontažu građevinskih objekata.
  • Emulzije: Emulzije su vrsta eksploziva koja se sastoji od disperzije vode i gorivog materijala u kontinuiranoj fazi. AEL proizvodi emulzijske eksplozive koji se koriste za sigurno i efikasno razbijanje stena.
  • Anfo: Anfo (amonijev nitrat-fuel oil) je eksplozivna smesa koja se sastoji od amonijevog nitrata i gorivog ulja. AEL proizvodi Anfo eksplozive koji se koriste u rudarskoj industriji za razbijanje stena.
  • Električni detonatori: AEL proizvodi električne detonatore koji se koriste za inicijaciju eksploziva. Ti detonatori omogućavaju precizno kontrolisano paljenje eksploziva.
  • Inicijatori i drugi povezani proizvodi: Osim eksploziva, AEL proizvodi i druge povezane proizvode poput inicijatora, vremenskih detonatora i drugih pribora za sigurnu i efikasnu primenu eksploziva.

Operacije[уреди | уреди извор]

AEL Mining Services je povezan sa AECI grupom, hemijskom kompanijom iz Južne Afrike. Kompanija upravlja proizvodnim pogonima u Gani, Maliju, Tanzaniji, Etiopiji, Zambiji, Zimbabveu i Bocvani. Njene akcije su kotirane na berzi u Lusaki u Zambiji.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Обзор компании на businessweek.com
  2. ^ aelminingservices.com: Архивирано [Date missing] на сајту aelminingservices.com [Error: unknown archive URL], 6. Februar 2017
  3. ^ „BURKINA FASO : Mining explosives producer AECI unlocks $18m in Ecobank account - 30/07/2021”. 30. 7. 2021. 
  4. ^ „ANNUAL REPORT 2015 AEL Zambia PLC” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 06. 02. 2017. г. Приступљено 09. 07. 2023. 
  5. ^ „AEL considers new explosives plant // Mining Weekly”. Архивирано из оригинала 2018-02-16. г. Приступљено 2012-07-06. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]