Austrijski komitet za Mauthauzen

С Википедије, слободне енциклопедије

Austrijski komitet za Mauthauzen se bavi pedagoškim i naučnoistraživačkim radom, koji se tiče Mauthauzena i njegovih sporednih logora u Austriji. Organizacija je formirana 1997. godine i u toj funkciji je nasledila austrijsku zajednicu logora Mauthauzena.

Definicija[уреди | уреди извор]

Komitet za Mauthauzen definiše se na sledeći način: „ Naša organizacija stoji iznad partija i religija. Mi se zalažemo sa slobodno i demokratsko društvo i za očuvanje ljudskih prava svih ljudi, nezavisno od državljanstva, političkog opredeljenja i religije, i odlučno se borimo protiv svih vrsta fašizma, rasizma, neonacizma, šovinizma i antisemitizma”[1]

Oblast delovanja[уреди | уреди извор]

U skladu sa gore navedenim smernicama komitet se pre svega bavi sećanjem na nacističku diktaturu, pri čemu rad sa mladima zauzima najvažnije mesto. Komitet se takođe bavi pedagoškim i naučnoistraživačkim praćenjem koncetracijonog logora Mauthauzen i njegovih sporednih logora. Za mlade ljude je takođe predviđen „Evropski susret mladih”.

Kao deo internacijonalnog komiteta Mauthauzen austrijski komitet je u intenzivnom kontaktu sa različitim partnerskim organizacijama u celoj Evropi, kao na primer „Amicale de Mauthausen” u Parizu u saradnji sa kojim organizuje različite manifestacije. Komitet ima u celoj Austriji manje organizacije u pojedinim saveznim državama , sa ciljem da razvije mrežu organizacija koje se bave sećanjem na Mauthauzen i njegove sporedne logore.

Među javnim ličnostima koji se angažuju u vođenju organizacije nalaze na među ostalima austrijski kardinal Kristof Šenborn, gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, austrijski ministar za rad Rudolf Hundstorfer, bivši austrijski kancelar Franc Vranicki i takođe mnogobrojne javne ličnosti jevrejskog porekla kao na primer Marko Fajngold.[2]

Nagrade[уреди | уреди извор]

11. decembra 2013. godine Mauthauzen komitet nagrađen je zajedno sa osnivačem austrijske spomen službe žrtvama holokausta Andreasom Maislingerom, od strane bečkog državnog sekretara Andreasa Mailat-Pokorni Karl Rener nagradom grada Beča.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Willi Mernyi, Vorsitzender Mauthausen Komitee Österreich”. Архивирано из оригинала 15. 01. 2014. г. Приступљено 30. 01. 2014. 
  2. ^ Präsentation der "Edition Mauthausen" im Parlament Архивирано на сајту Wayback Machine (29. септембар 2008) Parlamentskorrespondenz Nr. 279 vom 31. März 2008

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]