Би-Би-Си њуз

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са BBC News)
BBC News
Тип Одељење Би-Би-Си-ја
Индустрија медија
Седиште Broadcasting House,
Централни Лондон
, Уједињено Краљевство
Подручја Посебне услуге за Уједињено Краљевство и остатак света
Кључни људи Џејмс Хардинг (директор Вести и Тренутних дешавања)
Услуге Радио, интернет и телевизијско емитовање
Власник Би-Би-Си
Запослених 3.500 (2.000 чине новинари)
Холдинг Би-Би-Си
Вебсајт www.bbc.co.uk/news

Би-Би-Си њуз (енгл. BBC News, Би-Би-Си вести) је оперативни пословни сектор[1] Британске радиодифузне корпорације (British Broadcasting Corporation BBC) одговорне за прикупљање и емитовање вести и тренутних дешавања. Одељење је светска највећа организација која се бави емитовањем вести и производи око 120 сати радио и телевизијског преноса сваког дана, а покрива вести и преко интернета.[2][3] Сервис одржава 44 страна бироа за вести и има дописнике из скоро свих земаља. Џејмс Хардинг, некадашњи уредник The Times новина, именован је 16. априла 2013. за директора Вести и Тренутних дешавања.[4]


Годишњи буџет одељења иноси 350 милиона £; има 3.500 запослених, од којих су 2.000 новинари.[2] Преко канала Би-Би-Си Енглески региони, Би-Би-Си њуз има регионалне центре у целој Енглеској, као и националне центре за вести у Северној Ирској, Шкотској и Велсу. Сви региони и нације производе њихове сопствене програме локалних вести, других тренутних дешавања и спортске програме.


Радио и телевизијски пренос се тренутно емитује из новообновљене Куће за емитовање, са свим домаћим, светским и онлајн одељењима смештеним у највећој европској просторији за пренос вести уживо унутар зграде. Парламентарна покривеност се производи и емитује из студија у Милбанку у Лондону.

Би-Би-Си је квази-аутономна корпорација овлашћена од Краљевске повеље, што је чини формално незивсном од владе, и захтева се да извештава непристрасно. Био је оптужен за политичку пристрасност из целог политичког спектра. Међународно, Би-Би-Си-ју је било забрањено да извештава из појединих земаља које су оптужиле корпорацију да ради на дестабилизовању њихових влада.

Године 2004, Би-Би-Си је прославио 50 година телевизијског преноса вести. Новинари за Би-Би-Си њуз, камермани и програми освојили су награде током година извештавања, посебно од Краљевског телевизијског друштва. Би-Би-Си је основао Би-Би-Си колеџ журнализма 2005. као део Би-Би-Си академије, пратећи препоруке након Хатон извештаја.[5]

Извори[уреди]

  1. „Operational Areas of the BBC”. 26 July 2013. BBC. Приступљено 26. 7. 2013. 
  2. 2,0 2,1 Boaden, Helen (18. 11. 2004). „NewsWatch – About BBC News – This is BBC News”. Приступљено 3. 4. 2007. 
  3. „Content”. Архивирано из оригинала на датум 27. 2. 2007. Приступљено 3. 4. 2007. 
  4. Former Times editor James Harding to be news boss at BBC, Gordon MacMillan, MediaWeek, London, 16 April 2013. Retrieved: 16 April 2013.
  5. BBC. „What is the college?”. BBC Online. Архивирано из оригинала на датум 27. 7. 2010. Приступљено 28. 7. 2010. 

Спољашње везе[уреди]