BitTorrent

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

BitTorrent ima dva značenja:

  • BitTorrent je naziv peer to peer protokola za deljenje i razmenu datoteka. Svaka datoteka koja se želi deliti mora se indeksirati (datoteka se deli na jednake delove, od 16kB pa sve do 4MB, radi se SHA-1 checksum svih delova, i rezultirajuća datoteka se snima na server torrent datoteka).[1][2] Potom se osoba koja deli datoteku prijavljuje na tracker server i tad je moguće da svi oni koji su našli torrent na indeks-serveru počnu deliti datoteku, prvo od izvora, a posle i međusobno.
Ilustracija BitTorrent protokola

BitTorrent programi[уреди]

Danas postoji mnoštvo BitTorrent aplikacija za razne operativne sisteme, a najpoznatiji su:

BitTorrent klijent[уреди]

BitTorrent klijent je naziv programa pomoću kojega možemo dijeliti (bilo preuzimati bilo uploadovati) sadržaje sa interneta, poput filmova i muzike. Postoji više vrsta indeks-torrent servera koji pružaju tu uslugu besplatno, bez registracije. Moguće ih je skinuti sa interneta, s bilo koje stranice orijentisane na tu temu.

Reference[уреди]

  1. ^ Cohen, Bram (октобар 2002). „BitTorrent Protocol 1.0”. BitTorrent.org. Архивирано из оригинала на датум 8. 2. 2014. Приступљено 19. 4. 2013. 
  2. ^ „BitTorrent Specification”. Wiki.theory.org. Архивирано из оригинала на датум 26. 6. 2013. Приступљено 9. 7. 2012. [нејасно ]

Dalje čitanje[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]