BitTorrent

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

BitTorrent ima dva značenja:

  • BitTorrent je naziv peer to peer protokola za deljenje i razmenu datoteka. Svaka datoteka koja se želi deliti mora se indeksirati (datoteka se deli na jednake delove, od 16kB pa sve do 4MB, radi se SHA-1 checksum svih delova, i rezultirajuća datoteka se snima na server torrent datoteka).[1][2] Potom se osoba koja deli datoteku prijavljuje na tracker server i tad je moguće da svi oni koji su našli torrent na indeks-serveru počnu deliti datoteku, prvo od izvora, a posle i međusobno.
Ilustracija BitTorrent protokola

BitTorrent programi[уреди]

Danas postoji mnoštvo BitTorrent aplikacija za razne operativne sisteme, a najpoznatiji su:

BitTorrent klijent[уреди]

BitTorrent klijent je naziv programa pomoću kojega možemo dijeliti (bilo preuzimati bilo uploadovati) sadržaje sa interneta, poput filmova i muzike. Postoji više vrsta indeks-torrent servera koji pružaju tu uslugu besplatno, bez registracije. Moguće ih je skinuti sa interneta, s bilo koje stranice orijentisane na tu temu.

Reference[уреди]

  1. Cohen, Bram (октобар 2002). „BitTorrent Protocol 1.0”. BitTorrent.org. Архивирано из оригинала на датум 8. 2. 2014. Приступљено 19. 4. 2013. 
  2. „BitTorrent Specification”. Wiki.theory.org. Архивирано из оригинала на датум 26. 6. 2013. Приступљено 9. 7. 2012. [нејасно ]

Dalje čitanje[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]