Пређи на садржај

Bruniaceae

С Википедије, слободне енциклопедије

Bruniaceae
Berzelia lanuginosa
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
(некласификована)
Породица:
Bruniaceae

Berchtold & J. Presl, nom. cons.
Родови

Видети текст

Bruniaceae је породица жбунастих биљака пореклом из Јужне Африке. Они су углавном ограничени на покрајину у Јужноафричкој Републици, али се мали број врста јавља и у Квазулу-Наталу[1].

У APG II таксономији су сврстане у ред Lamiales[2], али студија из 2008. сугерише да су сестринска група са Columelliaceae[3], и APW сајт због тога предлаже да се обе породице сврстају у ред Bruniales[1].

Представници су најчешће жбунови, ређе дрвеће. Лишће је зимзелено, мало, једноставно, спирално распоређено обично у пет редова. Цветови су увек хермафродитни. Појединачни су или груписани у цвасти.[4]

Припада им 12 родова са 75 врста:

  1. ^ а б Asterales
  2. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2003). „An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II”. Botanical Journal of the Linnean Society. 141: 399—436. 
  3. ^ Winkworth, Richard C.; Lundberg, Johannes; Donoghue, Michael J. (2008). „Toward a resolution of Campanulid phylogeny, with special reference to the placement of Dipsacales”. Taxon. 57 (1): 53—65. 
  4. ^ „L. Watson and M. J. Dallwitz: The Families of Flowering Plants”. Архивирано из оригинала 08. 10. 2007. г. Приступљено 17. 04. 2010.