Coenagrion scitulum

С Википедије, слободне енциклопедије

Coenagrion scitulum
Mala plava devica
Naučna klasifikacija edit
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Arthropoda
Klasa: Insecta
Red: Odonata
Porodica: Coenagrionidae
Rod: Coenagrion
Vrsta:
C. scitulum
Binomno ime
Coenagrion scitulum
(Rambur, 1842)

Coenagrion scitulum (Rambur, 1842) je vrsta iz familije Coenagrionidae. Srpski naziv ove vrste je Mala plava devica.

Opis vrste[уреди | уреди извор]

Trbuh oba pola je plave boje. Šesti i sedmi segment trbuha mužjaka su potpuno crni, a na ostalim se nalaze crne šare koje mogu biti varijabilnog oblika, dok su osmi i deveti segment potpuno plavi. Na drugom segmentu trbuha mužjaka je karakteristična šara čiji oblik podseća na glavu mačke. Šare ženki su klinaste na svim segmentima. Krila su providna sa izduženom i svetlom pterostigmom. Ova vrsta ima dosta isprekidan areal na Balkanu i u centralnoj Evropi.[1]

Stanište[уреди | уреди извор]

Osunčane stajaće, ponekad i sporotekuće vode, bogate vodenom vegetacijom, i to najčešće vrstama iz rodova Myriophyllum i Ceratophyllum.

Životni ciklus[уреди | уреди извор]

Posle parenja mužjak i ženka u tandemu polažu jaja, često u grupi sa više parova. Ženka ih polaže ubušivanjem u potopljenu ili plivajuću vegetaciju blizu obale. Po završetku larvenog razvića izležu se odrasle jedinke i ostavljaju egzuviju na zeljastoj obalnoj vegetaciji.

Sezona letenja[уреди | уреди извор]

Sezona letenja traje od aprila do septembra.

Галерија[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Đurđević, Aca; Nikolić, Marko; Popović, Miloš (2020). Vilinski konjici Srbije - priručnik. Srbija: Zavod za zaštitu prirode Srbije. ISBN 978-86-80877-71-6.