Computer Science and Information Systems

С Википедије, слободне енциклопедије
Computer Science and Information Systems (ComSIS)
ТипНаучни часопис
Формат24 cm
Главни уредникМирјана Ивановић
Оснивање2004. год
Језикенглески
СедиштеСрбија, Нови Сад, Природно-математички факултет, Трг Доситеја Обрадовића 3
ISSN1820-0214
Веб-сајтЗванична веб страница

Computer Science and Information Systems (ComSIS) је научни часопис за рачунарство и информационе системе, који излази у Србији од 2004. године.

О часопису[уреди | уреди извор]

ComSIS је намењен објављивању оригиналних научних радова, како из теоретских основа рачунарства, тако и оних који прате комерцијалне, индустријске и образовне аспекте дизајна и имплементације софтвера и информационих система.[1] Часопис објављује и истраживачке радове који доприносе разумевању важних и актуелних области компјутерске науке. Као додатак широком дијапазону утврђених тема, ComSIS има и посебна издања, посвећена специфичним темама у свим областима рачунарства и информационих система. Примљени текстови пре објављивања пролазе строгу процедуру рецензирања.

Издавач[уреди | уреди извор]

Часопис је почео да излази 2004. године у Србији на енглеском језику. Издавач је ComSIS Конзорцијум, група водећих научних институција са универзитета у Србији и Црној Гори, укључујући Српску академију наука и уметности, уз финансијску подршку Министарства науке, образовања и технолошког развоја Републике Србије. Излази два пута годишње.

Активности и циљеви[уреди | уреди извор]

Један од циљева ComSIS-а је повезивање истраживања и развојних резултата у области рачунарства, софтверског инжењеринга и информационих система. Часопис подржава политику отвореног приступа и дистрибуције објављених рукописа, обезбеђујући "доступност и слободно коришћење на интернету, допуштајући сваком кориснику да прочита, претражи, сачува, копира, подели, повеже и одштампа комплетан објављени текст." [2]Одговарајућа новчана надокнада се наплаћује само за штампано издање.

Фактор утицаја[уреди | уреди извор]

Научни часопис Computer Science and Information Systems (ComSIS) уврштен је на SCI листу (Journal Citation Reports by Thomson Reuters) 2010. године чиме је стекао међународно признање.[3] За све часописе који се реферишу у цитатним базама, фактори утицаја су релевантан критеријум научне вредности часописа и један од показатеља успешности, квалитета и оправданости рада истраживача, научника и институција у којима раде. Часописи на SCI листи имају најстроже критеријуме рецензирања што је од пресудног значаја за углед часописа, али и Србије у светској научној заједници.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „doi Serbia - Journal”. Приступљено 10. 5. 2016. 
  2. ^ „ComSIS”. Званична страница. Приступљено 10. 5. 2016. 
  3. ^ Плескоњић, Драган. „ComSIS-наш часопис на SCI листи”. ComSIS-наш часопис на SCI листи. Приступљено 10. 5. 2016. [мртва веза]