Дизајн

С Википедије, слободне енциклопедије
Столица у облику тулипана, Еро Саринен

Дизајн је примењена уметност која настаје процесом доношења серије одлука које имају за циљ конструисање, обликовање или креирање нечега применљивог. Дизајн се обично одвија по унапред одређеном плану, идеји или замисли. Сврха дизајна је реализација плана или идеје који могу бити узроковани потребом да се реши одређен проблем. Због тога се процес дизајна често дефинише и као процес решавања проблема. Особа која се бави дизајном зове се дизајнер.

Када се говори од дизајну неког производа, предмета или објекта, обично се под дизајном сматра аранжман или конфигурација појединачних компоненти који чине целину производа, предмета или објекта.

Ријеч дизајн има коријен у латинским ријечима de и signare.

Према Радомиру Вуковићу (оснивачу часописа КвадАрт): „Дизајн се разликује од уметности у томе што уметник за своје дело одговара само себи, а дизајнер себи и наручиоцу.“

Данас дизајн не представља специфичну професију нити дисциплину јер је појам преширок. Постоје многобројне дисциплине дизајна. Неке од њих су:

Развојем технологије и сходно потребама друштва, намећу се нове области дизајна које су тек у зачетку развоја као што су:

Неки појмови који се често вежу уз дизајн су: ергономија; естетика

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Шта би требало да буде дизајн сајта”.