Пређи на садржај

Cordulegaster bidentata

С Википедије, слободне енциклопедије

Cordulegaster bidentata
Dvozubi konjić daždevnjak
Naučna klasifikacija edit
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Arthropoda
Klasa: Insecta
Red: Odonata
Infrared: Anisoptera
Porodica: Cordulegastridae
Rod: Cordulegaster
Vrsta:
C. bidentata
Binomno ime
Cordulegaster bidentata
Selys, 1843

Cordulegaster bidentata Selys, 1843 je vrsta iz familije Cordulegastridae.[1] Srpski naziv ove vrste je Dvozubi konjić daždevnjak.

Žute šare na trbušnim segmentima se sa bočne strane sužavaju i ne spajaju u prstenove kao kod vrste Cordulegaster heros. Grudi su žuto-crne, a oči zelene. Okcipitalni trougao je crn. Krila su providna sa izduženom, crnom pterostigmom. U analnom trouglu krila nalaze se tri ćelije. Privesci na kraju tela mužjaka su u osnovi razdvojeni i više su paralelni nego što se šire ka krajevima. S bočne strane na njima se vide dva sitna „zuba” [2].

Potoci i manje reke sa kamenitom i šljunkovitom podlogom, često više otvorene (sa manje obalne vegetacije) nego staništa koja pogoduju vrsti C. heros. U Srbiji i može se naći i do 1500 metara nadmorske visine.

Parenje se odvija u vazduha, nakon čega ženke polažu jaja. Ženke poseduju dugu i čvrstu legalicu kojom polažu jaja ubušujući ih u pesak u plitkoj vodi potoka i manjih reka. Larveno razviće traje više godina i zavisi od sredinskih uslova. Larve su krupne i proždrljive i love iz zasede. Čest plen su im sitniji kičmenjaci. Nakon završetka larvenog razvića izležu se odrasli a svoje egzuvije ostavljaju na kamenju i granju blizu obale.

Sezona letenja traje od sredine maja do kraja avgusta.

Галерија

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Cordulegaster bidentata”. ICUN redlist. ICUN. Приступљено 17. 10. 2014. 
  2. ^ Đurđević, Aca; Nikolić, Marko; Popović, Miloš (2020). Vilinski konjici Srbije - priručnik. Srbija: Zavod za zaštitu prirode Srbije. ISBN 978-86-80877-71-6. 

Spoljašnje veze

[уреди | уреди извор]