Олимпијски гол

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Corner kick)

Олимпијски гол је израз у фудбалу који означава гол који је постигнут приликом извођења ударца директно из корнера, а да ниједан други играч није додирнуо лопту на њеној путањи од места извођења ударца до уласка између статива гола.

Настанак[уреди | уреди извор]

Цезарио Онзари постиже победнички погодак

Име је потекло, по јужноамеричким изворима, из времена од 1924. године. Уругвај, тада званични олимпијски шампион, је био поражен са 2:1 од ривала Аргентине, 2. октобра 1924. године управо голом који је постигнут директним ударцем из корнера. резултат је био нерешен 1:1 и тај ударац из корнера је донео победу Аргентини. Због титуле коју је Уругвај носио и начина на који је Цезарио Онзари постигао победнички погодак, он је у хвалоспевима аргентинских новинара назван Олимпијски гол (Gol olímpico).[1]

Израз је преведен на енглески језик и користи се у фудбалској терминологији све више у северној Америци. Један од љубитеља овог израза је и спортски коментатор телевизијске станице ФОКС, Макс Бретос.

Историја[уреди | уреди извор]

До сада је забележен један овакав Олимпијски гол на светским првенствима. Гол је постигао Маркос Кол, играч Колумбије на утакмици против СССРа и то у време када је на голу био голман совјетске репрезентације Лав Јашин. Утакмица је одиграна 3. јуна 1962. године на светском првенству у Чилеу.

На просторима Србије и бивше Југославије овакве голове је постизао Драган Стојковић. Најпознатији Олимпијски гол који је Пикси постигао је био у дербију против градског ривала Партизана када је гол Партизана бранио голман Бранислав Ђукановић. Такође Пикси је постигао олимпијски гол док је играо у јапанској Џеј лиги.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Clarín.com > Deportes > El gol olímpico cumple 80 Архивирано на сајту Wayback Machine (28. август 2009), Приступљено 17. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]