Džentu

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Gentoo
Gentoo Linux logo matte.svg
GentooTen.png
Razvijač Gentoo Fondacija
OS porodica UNIX-oliki
Radno stanje Razvija se
Izvorni model Softver slobodnog i otvorenog koda
Prvo izdanje 31. mart 2002.
Metoda ažuriranja Emerge
Korisnički prostor GNU Core Utilities
Licenca GNU-ova opšta javna licenca
Veb-sajt www.gentoo.org

Gentoo je Linuks distribucija. Glavna odlika ove distribucije jeste automatska optimizacija Linux operativnog sistema, komponenti i aplikacija koja je ciljana za računar na koji se instalira. Treba istaći da je Gentoo dosta komlikovan za instalaciju, i kao takav preporučuje se iskusnijim korisnicima linuxa. Gentoo je vrlo stabilan operativni sistem pogodan za internet servere.

Portage (program) će čuvati vaš sistem osvežen sa zadnjim verzijama programa i zbog ovog, iskusniji korisnici Gentoo distribucije ne obraćaju previše pažnju na najnovije verzije - ipak, najnovije i najbolje verzije su uvijek dostupne putem emerge --sync komande. Zato nema potrebe da čekate mjesece i godine za najnoviju verziju Gentooa jer vaš sistem je kontinuirano osvježen te najnovija poboljšanja su vam dostupna onog momenta kada budu ubačena u Portage.

Potrage (program)[уреди]

Portage je sistem za upravljanje paketima sličan BSD-ovom sistemu zvanom portovi (engl. ports), i obavlja mnoge ključne funkcije. Kao prva, Portage je sistem za distribuciju programa za Gentoo inuks. Komandom emerge --sync. Gentoo linuks osvježi lokale Portage repozitorijume preko interneta. Lokalni Portage repozitorijumi sadrže kompletnu kolekciju skripti koje se mogu koristiti za instaliranje najnovijeg softvera. Trenutno se unutar Portagea nalazi preko 10 hiljada paketa, a novi se dodaju svakodnevno.

Portage je takođe sistem za kreiranje i instaliranje paketa. Za instaliranje određenih paketa koristi se emerge ime-paketa i Portage automatski nađe verziju koja odgovara specifikacijama, optimizirajući je za vaš hardver.

Portage, pored svih ovih funkcija, osigurava da je sistem opskrbljen najnovijim i najsigurnijim softverom. Za osvežavanje ili instaliranje zadnjih verzija paketa kritičnih za rad sistema koristi se komanda emerge -Du world i svi potrebni paketi će biti automatski instalirani.

Spoljašnje veze[уреди]

Референце[уреди]