Dashboard Confessional

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Dashboard Confessional
DashboardConfessional 2006 cropped.JPG
Dashboard Confessional
Основне информације
Активни период 1999—данас
Жанр(ови) алтернативни рок
Место оснивања Флорида, САД
Садашњи чланови Крис Караба, Џон Лефлер, Мајк Марш, Џон Ралстон

Dashboard Confessional је амерички рок бенд који предводи певач Крис Караба, некадашњи певач групе Further Seems Forever.

Формирање групе[уреди]

Бенд је настао као соло пројекат певача Криса, који је у то време још певао у рок саставу Further Seems Forever али је на у исто време снимао и свој. Крис је издао први соло албум у склопу свог бенда који је назвао Dashboard Confessional. Албум је носио назив The Swiss Army Romance и нашао се у продаји 2000. године. Исте године трајало је и снимање албума групе Further Seems Forever али Крис одлучио да оде из бенда и потпуно се посвети свом пројекту.

Касније, на питања зашто је напустио бенд тачно пред излазак њиховог албума, Крис је рекао да није желео да остане у саставу у ком његове текстове и песме нико није схватао озбиљно. Бенд Further Seems Forever је нашао новог фронтмена, али су задржали песме које је Крис снимио с њима и издао их заједно са новим на албуму.

Бенд је други албум издао 2001. године и носио је назив The Places You Have Come to Fear the Most.

Након што су се пробили на сцени и стекли публику која је помно пратила њихове покрете, Крис је добио понуду за акустични наступом у склопу емисије MTV Unplugged у продукцији канала -{MTV-. Исте године издат је и албум са листом песама које је бенд свирао за емисију.

Њихов трећи албум, A Mark, A Mission, A Brand, A Scar остварио је до тад највећи комерцијални успех и заузео место #2 на листи најпродаванијих албума 2003. године у САД по Билбордовој листи. Следеће године, бенд је снимио песму за наставак филма Спајдермен и издао још један хит сингл. На овај начин бенд је поново остварио комерцијалан успех у продаји и добио још већу публику захваљујући хит песми која је кроз филм пролазила три пута.

Средином 2005. године, издају албум Dusk and Summer и крећу на још једну турнеју. Један од синглова била је дует песма са немачком певачицом из бенда Џули.

Почетком 2007. изашао је њихов најскорији албум The Shade of Poison Trees и бенд је одмах кренуо на турнеју.

Тренутно је у припреми нови албум који се очекује крајем 2008. или почетком 2009. године.


Дискографија[уреди]

Година Назив Позиција Тираж
US Heat Indep Inter CAN AUS
2000 The Swiss Army Romance 39
2001 The Places You Have Come to Fear the Most 108 1 5 златни
2002 MTV Unplugged 2.0 111 1 1 126 платинасти
2003 A Mark, a Mission, a Brand, a Scar 2 61 златни
2006 Dusk and Summer 2 2 6 22 златни
2007 The Wire Tapes Vol. 1
2007 The Shade of Poison Trees 18 1 83 200,000 примерака
јесен 2008 назив још непознат