Алтернативни рок

С Википедије, слободне енциклопедије
Група Oasis

Израз алтернативни рок или алтернативна музика је почетком 80-их често коришћен како би се описали панк рок и панк роком инспирисани бендови који су издавали за мање продуцентске куће и чији се музички стил није уклапао ни у један мејнстрим правац тог доба. И данас се овај израз понекад користи да опишу алтернативни рок и панк заједно.

Као специфични музички жанр, алтернативни рок се састоји од разних поджанрова који су настали из инди (енгл. indie) музичке сцене почетком 1980-их и постали популарни или широко познати до 1990-их, као што су инди, гранџ, готик рок и колеџ рок. Ове жанрове спаја њихов заједнички дуг стил и/или етос панка, који је у 1970-им годинама поставио темеље алтернативне музике.[1]

Најразвијенији стилови алтернативног рока су нови талас (new wave) и гранџ (grunge).

Алтернативни рок има велике утицаје из џез, поп, хип-хоп, реге и електронске музике, а некад је и ближи овим жанровима него року.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Алан Диперна:„Браво буко - Историја алтернативне рок гитаре“ (Alan di Perna: "Brave Noise--The History of Alternative Rock Guitar"). Guitar World. децембар 1995.