ERENET

Из Википедије, слободне енциклопедије
Logo organizacije

ERENET (akronim od Entrepreneurship Research and Education NETwork - Istraživačka i obrazovna mreža centralno-evropskih univerziteta iz oblasti preduzetništva) je mreža istraživača, pojedinaca i institucija koja se bavi istraživanjima u oblasti preduzetništva i malih i srednjih preduzeća. Mreža funkcioniše po principima otvorenosti, uzajamnog partnerstva i saradnje između članova. Osnovni cilj mreže je podsticanje istraživanja u oblasti malog i srednjeg biznisa, kao i razvoj nastavnih programa i obrazovnog materijala među univerzitetima i institutima u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Istorija[уреди]

ERENET je osnovan 2005. godine na inicijativu Péter Szirmai, direktora Centra za razvoj malog biznisa (engl. Small Business Development Centre) pri Univerzitetu ekonomskih nauka i javne administracije u Budimpešti (današnji Corvinus Univerzitet), sledeći preporuke stručnjaka koje su izložene na sastanku pod nazivom „Dobro upravljanje za MSP“ održanom u aprilu 2004. godine u organizaciji Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) – u Palati nacija u Ženevi. Naučni direktor mreže je Antal Szabó[1], penzionisani regionalni savetnik UN za preduzetništvo i MSP. ERENET trenutno ima 170 akademskih članova iz 41 zemlje.

Ciljevi i osnovna područja delatnosti ERENET-a[уреди]

Da bi realizovale postavljene ciljeve, partnerske institucije su definisale sledeće aktivnosti:

 • Kreiranje međunarodne mreže visokog obrazovanja za obrazovanje i istraživanja iz oblasti preduzetništva.
 • Obezbeđivanje razmene informacija, kojom se članice međusobno upoznaju sa nastavnim programima i istraživanjima.
 • Izrada i sprovođenje zajedničkih istraživačkih projekata[2][3]
 • Prikupljanje najbolje prakse iz preduzetničkog obrazovanja, izrada novih silabusa i nastavnih planova i programa.[4]
 • Obezbeđivanje preporuka i saveta kreatorima nacionalnih politika, razvoja preduzetništva i MSP, naročito u regionima kao što su Centralnoistočna Evropa, Crnomorska ekonomska saradnja i Jugoistočna Evropa.[5]
 • Organizovanje konferencija, radionica, seminara u oblasti preduzetništva i razvoja MSP.
 • Promovisanje razmene profesora, istraživača i studenata.
 • Razvoj naučnog časopisa ERENET Profile koji kvartalno izlazi u elektronskoj formi. [6]

Pravni status[уреди]

U skladu sa međunarodnom praksom, ERENET je osnovan kao međunarodna, neprofitna, neregistrovana, nevladina organizacija. Članovi samostalno odlučuju o učešću na određenim projektima i međusobnoj podršci prilikom organizovanja različitih događaja, a rezultatima svog naučnoistraživačkog rada doprinose stvaranju zajedničkog intelektualnog kapitala. Centar mreže se nalazi na Corvinus univerzitetu u Budimpešti, gde se nalaze sekretarijat i naučni direktor koji organizuje aktivnosti mreže. Od 2009. godine formirana je kancelarija ERENET-a za Jugoistočnu Evropu čije sedište je na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu. Plenarno zasedanje održava se na godišnjoj skupštini, na kojoj svi članovi imaju pravo učešća. Interesantno je da je Peta godišnja skupština, održana je 20. maja 2011. godine u Budimpešti, za vreme trajanja mađarskog predsedavanja Evropskom unijom[7]. Poslednja Šesta godišnja skupštinaodržana je u periodu 11-12. april 2013. godine u gradu Targu-Mures u Rumuniji. U okviru ovogodišnjeg okupljanja članova ERENET održana je i radionica na kojoj su predstavljeni radovi iz oblasti inovacione politike Evropske unije i prezentovane najbolje prakse u procesu edukacije kadrova iz oblasti preduzetništva i promocije malih i srednjih preduzeća[8]. ERENET ima izvršni odbor koji okuplja članove međunarodne redakcije naučnog časopisa ERENET Profile koji se periodično izdaje. Članstvo u mreži je dobrovoljno, članarina se ne plaća što je u značajnoj meri doprinelo širenju mreže, odnosno pridruživanju članova iz zemalja Centralnoistočne i Jugoistočne Evrope.

Reference[уреди]

Literatura[уреди]

 • Small and Medium-sized Enterprises in the Caucasian Countries in Transition. UNECE, Geneva, 2006 by Antal Szabó.
 • Strategies for the Development of Entrepreneurship and the SME Sector in the Black Sea Economic Cooperation Region." Konrad Adenauer Stiftung. Istanbul, November 2007.
 • Effect of the EU Enlargement of the SME Sector. By Prof. Péter Szirmai, Budapest Corvinus University. Forum on: After 15 Years of Market Reforms in Transition Economies: Challenges and Perspectives for the Industrial Sector, 24-25 May 2005, Palais des Nations, Geneva.
 • 4E: Enterprise in Eastern European Economy. The Selection of ERENET PROFILE from the first 10 issues. Budapest, 2008.
 • The Role of Belief and Faith in Doing Business." ERENET PROFILE Vol.III, No.4, Budapest, November 2008.
 • Comparative Study on Entrepreneurship Education. National Case Studies." By Zsuzsanna Katalin Szabó and Antal Szabó, Koscie, 2009.
 • Academic Entrepreneurial Education in Germany." By Hans-Jürgen Weissbach, ERENET PROFILE Vol.VI, No.1, Budapest, January 2011

Spoljašnje veze[уреди]