Endrju Eng

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Endrju Ng)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Endru
Andrew Ng WSJ (2).jpg
Endrju Eng 2017. godine
Пуно имеEndrju Jan-Tak Eng
Датум рођења1976
Место рођењаLondon
Ujedinjeno Kraljevstvo
Пољеmašinsko učenje, veštačka intelignecija
ШколаKernidž Meloun Univerzitet u Pitsburgu

Masačuetski institut za tehnologiju Kembridž

Berkli
ИнституцијаStanford
Познат поCoursera, Google Brain
Веб-сајтwww.andrewng.org

Endrju Eng (кинески: 吳恩達; London, 18. april 1976.) je kinesko-američki biznismen, naučnik, investitor i pisac. Mašinsko učenje i veštačka inteligencija su polje njegovog rada.[1] Predaje na departmanima za računarstvo i elektrotehniku na Stanford univerzitetu i bio je direktor tamošnje laboratorije za veštačku inteligenciju. Jedan je od osnivača platformi za onlajn učenje Coursera i deeplearning.ai i pionir je u tom poslu. Takodje, bio je jedan od osnivača i vođa Google Brain, istraživačkog tima za veštačku inteligenciju pri Google kompaniji, kao i potpredsednik i vođa naučnika kompanije Baidu, razvivši tu naučno-istraživačku grupu.[2] Osnovao je fond za veštačku inteligenciju, AI Fund, 2018. godine, sa početnih 175 miliona dolara raspoloživih za podršku projekata razvitka veštačke inteligencije. Jedan je od najpoznatijih i najuticajnih ljudi kompjuterske nauke.

Biografija[уреди]

Eng je rođen u Velikoj Britaniji 1976., kao sin emigranata iz Hong Konga. Živeo je neko vreme u Hong Kongu i zatim u Singapuru gde se školovao se na Rafl institutu, završivši ga 1992. godine.[3] Diplomirao je kompjutrske nauke, statistiku i ekonomiju na Kernidž Meloun Univerzitetu u Pitsburgu u Pensilavniji. Magistrirao je na Masačuetskom institutu za tehnologiju u Kembridžu 1998. godine. Doktorirao je na univerzitetu Berkli u Kaliforniji 2002 i iste godine je počeo da radi na Stanford univerzitu. Trenutno živi u Los Altosu Hils u Kalifornija. Oženio se sa Kerol E. Rajli 2014. godine.[4]

Endrju Eng u toku predavanja na Stanfordu 2008. godine

Reference[уреди]

  1. ^ Terdiman, Daniel (22. 3. 2017). „Baidu's head of artificial intelligence is stepping down”. Fast Company. Приступљено 20. 3. 2020. 
  2. ^ „Andrew Ng — Stanford University | Coursera”. Coursera. Приступљено 20. 3. 2020. 
  3. ^ Seligman, Katherine (3. 12. 2006). „If Andrew Ng could just get his robot to assemble an Ikea bookshelf, we'd all buy one”. SFGate. Приступљено 20. 3. 2020. 
  4. ^ Ng, Andrew. „Cirriculum Vitae—Andrew Y. Ng” (PDF). 

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]