Enzimski test

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Beckman DU640 UV/Vis spektrofotometar

Enzimski testovi su laboratorijski metodi za merenje enzimske aktivnosti. Oni su vitalni za izučavanje enzimske kinetike i enzimskih inhibicije.

Enzimske jedinice[уреди | уреди извор]

Kvantitet ili koncentracija enzimima se može izraziti u molarnim jedinicama, kao i za svako drugo hemijsko jedinjenje, ili u vidu aktivnsti u enzimskim jedinicama.

Enzimska aktivnost[уреди | уреди извор]

Enzimska aktivnost = molova supstrata konvertovanih po jedinici vremena = brzina × reakciona zapremina.

Enzimska aktivnost je mera kvantiteta aktivnog enzima koji je prisutan i stoga je zavisna od eksperimentalnih uslova, koji trebaju da budu navedeni. SI jedinica je katal, 1 katal = 1 mol s−1, ali je to veoma velika jedinica. Praktičnija i šire korišćena je enzimska jedinica (U) = 1 μmol min−1. 1 U je jednako sa 16.67 Nanokatals.[1]

Enzimska aktivnost u katalima se generalno odnosi na prirodni supstrat enzima. Enzimska aktivnost se isto tako može navesti kao aktivnost pojedinih standardizovanih supstrata, kao što je želatin, e.g. želatinske jedinice varenja, jedinice ugrušavanja mleka. Te jedinice izražavaju koliko brzo jedan gram enzima svari želatin ili proteine mleka, respektivno.[2]

Povećana količina substrata će dovesti do povećanja brzine reakcije sa enzimima, međutim nakon određene tačke, brzina reakcije će se ustaliti zato što količina dostupnih aktivnih mesta ostaje konstantna.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry (NC-IUB) (1979). „Units of Enzyme Activity”. Eur. J. Biochem. 97 (2): 319—20. doi:10.1111/j.1432-1033.1979.tb13116.x. Архивирано из оригинала на датум 21. 01. 2019. Приступљено 25. 09. 2016. 
  2. ^ How Many? A Dictionary of Units of Measurement By Russ Rowlett at the University of North Carolina at Chapel Hill

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]