Etelbert od Veseksa

С Википедије, слободне енциклопедије
Etelbert od Veseksa
Minijatura Etelberta od Eseksa iz XIV veka
Лични подаци
Датум рођењаoko 835.
Место рођењаVeseks,
Датум смрти865.
Место смртиŠerborn,
ГробŠerbornska opatija
Породица
РодитељиEtelvulf
Osburga
ДинастијаVeseks
Kralj Veseksa
Период860–865.
ПретходникEtelbald
НаследникEtelred

Etelbert (Ethelbert ili Aethelberht; staroengleski, što znači "Veličanstveni plemić") bio je kralj Veseksa od 860 do 865.

Biografija[уреди | уреди извор]

Etelbert je bio treći sin kralja Etelvulfa i njegove prve supruge Osburge. Godine 855. kralj ga je proglasio za regenta Kenta u vreme kada je bio na hodočašću u Rimu. Njegov brat Etelbald imenovan je za regenta zapadnih oblasti. Nakon što je otac umro 858. godine, Etelbald je postao kralj Veseksa, ali je bratu ostavio vlast nad istočnim delovima kraljevstva, uključujući i Kent. Kada je 860. godine Etelbald umro bez dece, sve zemlje Zapadnih Saksonaca nasledio je Etelbert.[1]

Značaj[уреди | уреди извор]

Njegova kratka vladavina u hronikama je zabeležena kao doba mira. Jedini izuzetak je bio napad Vikinga na istočni Kent i njihov neuspešni pokušaj pljačke Katedrale u Vinčesteru.[2]

Etelbert je ukinuo dotadašnji običaj zapadnosaksonskih kraljeva da svoju braću proglase regentima, čime je otvorio put budućem ujedinjenju Engleske.

Kraj vladavine[уреди | уреди извор]

Umro je 865. a nasledio ga je brat Etelred. Sahranjen je kraj brata Etelbalda u Opatiji Šerborn.[2]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Yorke, Barbara (1990). Kings and Kingship in Early Anglo-Saxon England. London: Seaby. ISBN 1852649278. 
  2. ^ а б H. C. G. Matthew, B. Harrison (eds.), ур. (23. 09. 2004). „The Oxford Dictionary of National Biography”. The Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press. Приступљено 02. 12. 2018. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]