Маларија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Црвена крвна ћелија инфицирана са P. vivax

Маларија је инфективна болест коју изазива сићушни паразит Plasmodium и то било која од четири врсте, колико их и постоји. Свака од ових врсти има своје специфичности, било према реакцији на медикаменте или према локацији у организму након инфекције, али и према ефектима које има по здравље човека.

Plasmodium falciparum је врста која се географски простире у тропским и суптропским подручјима, дакле око Екватора. Инфекција овим паразитом може угрозити живот оболелог у току пар дана од уласка паразита у организам, а код паразита постоји резистенција на већину доступних медикамената, тако да терапија мора бити комбинована.

Plasmodium vivax, P. malariae i P. ovale су преостале врсте, које нису тако опасне по човека. Постоје примјери успешног опоравка након месец дана, чак и без лечења признатим медикаментима. Налазе се у свим тропским крајевима света, изузев Plasmodium ovale који је нађен само у западној Африци. Plasmodium vivax и P malariae се могу настанити у јетри човека, што може изазвати додатне компликације и захтевати додатни медицински третман.

Преносник овог паразита, а и саме болести, је једна врста тропског рода комараца Anopheles, који убодом уноси истог у човека. Пошто се ларве комарца све до изласка из љуштуре налазе под водом, углавном у мочварном подручјима маларија је најраспрострањенија у мочварним подручјима.

Симптоми[уреди]

Зависно од врсте паразита из рода Plasmodium и времена инкубације, први симптоми се могу јавити 7-14 дана или чак и 8-10 месеци након уношења паразита. Доста тога зависи и од имунитета, па се тако могу забележити случајеви потпуног имунитета, који је стечен временом.

Симптоми маларије, поготово у првих неколико дана, не изгледају ништа другачије од уобичајених симптома које имају неке друге болести које узрокују бактерије, вируси или паразити. То отприлике укључује:

али могу се јавити и нешто другачији знаци као

  • сув кашаљ,
  • болови у мишићима,
  • повећање јетре,
  • или чак нервне дисфункције и
  • губитак свести.

Лечење[уреди]

Државе у којима постоји могућност од избијања маларије обојене су у црвено

Третирање ове болести одговарајућим лековима зависи од врсте Plasmodium која је присутна у организму човека, концентрације самог паразита у крви као и отпорнисти паразита на неке од лекова. Правилна терапија лековима против маларије након 48 сати уклања све симптоме болести, а већ након 3-4 дана паразит је уклоњен из крвотока.

Постоји низ најразличитијих лекова који се користе како за спречавање, тако и за третман болести (најпознатији је свакако кинин), а међу њима најефикаснији и најпознатији су amodijahin, hlorohin, meflohin, doksiciklin, primahin, malaron, најчешће кориштени у превентивне сврхе.

Да би се спречиле поновне појаве ове болести (рекуренце), у терапију се укључује и primahin, који спречава поновни развој паразита, нарочито врста P. ovale i P. vivax.

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).