Figuralna fontana Herakla s lernejskom hidrom

С Википедије, слободне енциклопедије
Figuralna fontana Herakla s lernejskom hidrom
Fontana u Kraljevskoj palati u Višegradu
Опште информације
МестоVišegrad
Држава Мађарска
Време настанка15. vek
Тип културног добраSpomenik kulture

Figuralna fontana Herakla s lernejskom hidrom je umetničko delo i jedan je od najranijih primera renesansne umetnosti u Mađarskoj s kraja 15. veka. Fontana je delo priznatog hrvatskog vajara Ivana Dunkovića, poznatijeg pod pseudonimima Ioannes Dalmata, Giovanni da Trau,[1] On je fontanu izradio po narudžibi kralja Matije Korvina, kao reprezentativni ukrasni detalj u njegovoj rezidenciji — Kraljevskoj palati u Višegradu.

Položaj i zaštita[уреди | уреди извор]

Fontana, koja proglašena za kulturno-istorijski spomenik od velikog značaja, nalazi se u Kraljevskoj palati u Višegradu u najslikovitijem gradiću Mađarske Višegradu, u kome živi 1654 stanovnika (2011), na desnoj obali Dunava, u županiji Pešta u Mađarskoj, severno od Budimpešte na udaljenosti od oko 45 km.

Ostaci originalne fontane izloženi su u muzeju palate, zajedno sa nekoliko srednjovekovnih kaljevih peći i vodovodnim sustemom palate, dok se replika rekonstruisane fontane nalazi u dvorištu, takođe rekonstruisane nekadašnje Kraljevske palata kako je to bilo u doba Kralja Sigismunda.

Kraća biografija autora fontane[уреди | уреди извор]

Figuralnu fontanu je izradio Ivan Dunković (Vinišće, 1440. – 1509) poznat pod pseudonimima Ioannes Dalmata, Giovanni da Trau koji bio je jedan od najvećih hrvatskih vajara iz perioda renesanse, koji je stekao i svetsku slavu, nakon što je najveća dela izradio u Italiji i Mađarskoj.[2]

Saznavši za stvaralaštvo ovog vrsnog vajara, oko 1486. godine Duknovića je u Ugarsku pozvao tadašnji kralj Matije Korvin, da kao kraljev vajar, proširi tematiku rad i radi na uređenju Kraljevske palate u Višegradu.

Iako su Duknovićeva dala iz vrema boravka u Ugarskoj dosta stradala u najezdama Turaka, figuralna fontana Herakla s lernejskom hidrom i kruna izvora iz kraljevske vile u mađarskom Višegradu kao i reljefna pala oltara iz pavlinske crkve u Diošđeru potvrđuju njegov visoki umetnički izraz, ipak sačuvana i obnovljena.

Zbog njegovih zasluga za prenošenje duha italijanske renesanse u oblast Dunava i za unapređivanje umetnosti u tim krajevima, Duknovića se dopao Kralju Matiji koji ga je nagradio plemićkim zvanjem, i dodelom feudalnog dvorca Majkovec u Hrvatskoj.

Istorija[уреди | уреди извор]

U dvorištu Kraljevske palate u Višegradu u Mađarskoj, danas se nalazi kopija fontane od crvenog mermera pod nazivom „Fontana Herakla s lernejskom hidrom”, Dukanovićevo delo, koji je nastalo oko 1485. godine kada je on boravio u Ugarskoj na dvor Matije Korvina. Izradom fonrtane Dukanović je proširio tematiku svog celokupnog rada.

Nakon opsade Kraljevske palate u Višegradu Osmanlije su 1544. godine, porušile palatu a sa njom i fontana. Tokom iskopavanja koja su započelo 1934. godine i koja traju do danas, otkriveni su ostaci fontane, koji se danas čuvaju kao deo muzejske postavke.[3]

Izgled[уреди | уреди извор]

Figuralna fontana Herakla s lernejskom hidrom izrađena je od crvenkastog mermera. Po obodu fontana je ukrašena grbovima kralja Matijaša, a mladi Herakle, ili Herkules prikazan u borbi sa lernajskom hidrom može biti prikaz kraljevog nezakonitog sina Ivana Korvina.

Replika fontane Herakla s lernejskom hidrom u Kraljevskoj palati u Višegradu
Zanimljivost

U stara vremena, na banketim i večernim druženjima, iz fontane Herakla s lernejskom hidrom je umesto vode teklo penušavo vino, koje su pili gosti kraljevskog para, Mateaša i Beatrise.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ Johannes Röll, Giovanni Dalmata, 1994.
  2. ^ Rosić, Dunja. „Ivan Dunković”. www.nova-akropola.com. Nova Akropola. Приступљено 7. 4. 2020. 
  3. ^ „Sights of Visegrad - The Royal Palace”. www.visegrad.hu. Архивирано из оригинала 12. 11. 2020. г. Приступљено 8. 4. 2020. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Phillips, Adrian; Scotchmer, Jo (15. 4. 2010). Hungary (на језику: енглески). Bradt Travel Guides. ISBN 978-1-84162-285-9. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Mediji vezani za članak Figuralna fontana Herakla s lernejskom hidrom na Vikimedijinoj ostavi