Чешуља

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Geranium robertianum)

Geranium robertianum
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
G. robertianum
Биномно име
Geranium robertianum

Чешуља (Geranium robertianum или Robertiella robertiana), познатији као Роберт-трава, Црвени Робин, или (у Северној Америци) Роберт мушкатле, је уобичајена врста вилиног ока пореклом из Европе и делова Азије, Северне Америке и северне Африке.

Опис[уреди | уреди извор]

Типична структура листова

Расте као ситне усправна годишња или двогодишња биљка, висине до педесет центиметара, производећи мали, розе, цвет са пет латица (8-14 мм у пречнику)[1], од априла до јесени. Стабљика је често црвенкаста; листови такође поцрвене на крају сезоне цветања. Биљка има мали корен.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Главна област распрострањености је Европа од северне обале Средоземног мора до Балтика и од Британских острва на Западу до Кавказа на истоку.[2] Уведена је у многе другим умерене делове света, верватно кроз коришћење као украсна биљка, као што је Заливска област Сан Франциска у Калифорнији. У држави Вашингтон позната је као Смрдљиви Боб и класификован као штетан коров.[5][3][6][4]

Примена[уреди | уреди извор]

У традиционалној биљној медицини, биљка Роберт је коришћен као лек за зубобољу и крварење носа[5] и као средство за зарастање рана (користе се за или корисно у зарастању рана).[6] Име је објашњено као веза са опатом и траваром Робертом од Молесме. Свежеса убрани листови имају мирис који подсећа на запаљене гуме и ако се натрља на тело одвраћа комараце.[6] Активни састојци су танин, горка супстанца која се зове геранин и етерична уља. Носили су га да би привуку срећ, и захваљујући својој повезаности са родама, за повећање плодности.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ New flora of the British isles, 2010 
  2. ^ Geranium robertianum L. 
  3. ^ WSNWCB (2005), стр. 8
  4. ^ WSNWCB (2007)
  5. ^ Desk Reference To Nature's Medicine, 2006 
  6. ^ а б Flora Celtica, 2004 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]