Једногодишња биљка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грашак је једногодишња биљка.

Једногодишња биљка (такође терофита) је животна форма биљке чији животни циклус траје један вегетациони период, односно завршава се у току једне године.

Карактеристике[уреди]

Једногодишње биљке одликује знатни удео надземног фотосинтетичког ткива у односу на укупну фитомасу. То значи да и производе знатну биомасу, коју по правилу не одлажу као резерву, већ уграђују у плодове и семена. Сунцокрет, на пример, у току године произведе око 600 грама суве масе, док младица букве за исто време произведе тек 2,5 g. Једногодишње биљке се одликују брзим развојем и растом, али најпре стварају већи број листова који активно фотосинтетишу. Овакав животни циклус има својих предности; ефикасно искоришћавање ресурса у кратким повољним периодима (који се понекад могу и понављати) омогућава им да лако „освајају“ станишта која су огољена (ерозијом или плављењем) или рудерална станишта. Само трајање циклуса је различито у зависности од тога која је врста у питању. Потпун циклус биљке хоћу-нећу траје три недеље. Када донесе семе, биљка се осуши.[1]

Класификација[уреди]

Класификацију животних форми на основу продукције и улагања фотосинтата предложили су Шулц, Ларчер, Ламберс и још неки аутори[1]:

  • једноћелијски аутотрофни организми
  • једногодишње биљке
  • двогодишње и вишегодишње зељасте биљке
  • вишегодишње дрвенасте биљке

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Стевановић, Б. & Јанковић, М. 2001. Екологија биљака са основама физиолошке екологије биљака. NNK International: Београд. ISBN 978-86-83635-04-7.

Спољашње везе[уреди]